Bhp przy produkcji soków surowych
Przy produkcji soków surowych obowiązują zasady jak przy produkcji półprzetworów. Szczególne środki ostrożności należy zachować przy rozdrabnianiu surowca, zwłaszcza przy użyciu tych typów rozdrabniaczy, które nie są dostatecznie obudowane, np. typu Moloch, z tarczą poziomą i in. Naprawa i mycie urządzeń, gdy są one w ruchu, jest bezwzględnie zakazane.
Przy tłoczeniu nie należy przekraczać ciśnienia dopuszczalnego, zaznaczonego na manometrze czerwoną kreską. Wszelkie samowolne czynności przy zaworze bezpieczeństwa są zakazane. W przypadku dostrzeżenia jakiegokolwiek uszkodzenia zaworu bezpieczeństwa, manometru, pompy lub ich nienormalnego działania, pracę należy przerwać i wezwać upoważnionego do naprawy pracownika. Posadzka powinna być szorstka, często zmywana, wolna od resztek owoców i miazgi. Zmniejsza to możliwość poślizgu i upadku. Miazga ze zbiornika nad prasą powinna spadać przez rękaw uniemożliwiający jej rozpryskiwanie się.
Ponieważ produkcja soków surowych odbywa się z owoców poszarpanych, a więc bardzo podatnych na zakażenia i oddziaływanie mikroorganizmów, znajdujących doskonałe podłoże dla rozwoju, należy ze specjalną troską dbać o higienę produkcji. Przyczyną licznych zakażeń jest brak higieny przy tłoczeniu, np.:
używanie chust nie płukanych po zakończonej pracy i nie dezynfekowanych,
niestaranne mycie krat przegradzających warstwy miazgi w chustach,
mało staranna dezynfekcja krat,
nieusuwanie resztek wytłoczyn,
pozostawianie w zakamarkach urządzeń resztek miazgi lub soku.
Wszystko to prowadzi do zakażeń i związanego z tym pogorszenia jakości produktu. Czystość osobista odgrywa również istotną rolę. Przy układaniu warstaw z miazgi i zawijaniu w chusty pracownice powinny być zaopatrzone w rękawice ochronne, zarówno ze względu na higienę produkcji, jak i bezpieczeństwo pracy.
Duży wpływ na samopoczucie pracowników ma wilgotność względna powietrza. Wilgotność ta we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych nie powinna przekraczać 70%, a w magazynach półprzetworów 80%.