Bhp przy produkcji suszu
W celu zapewnienia prawidłowych warunków pracy konieczne jest stworzenie właściwego mikroklimatu środowiska pracy. Na to pojęcie składają się trzy czynniki:
1) temperatura powietrza,
2) wilgotność względna powietrza, czyli stopień nasycenia powietrza
parą wodną,
3) prędkość ruchu powietrza.
Przy produkcji suszu w tradycyjnych suszarniach mikroklimat pracy nie jest dla pracowników korzystny. Ściany nagrzewanej suszarni przyczyniają się do podnoszenia temperatury pomieszczenia, a wilgotność względna powietrza w związku z tym jest zwykle niska.
Poprawę tych warunków może przynieść izolowanie powierzchni suszarni w celu ograniczenia promieniowania ciepła do otoczenia oraz wentylacja pomieszczeń wykonana tak, aby nie powodowała szkodliwych przeciągów.
Podwyższona temperatura, bardziej suche powietrze wzmagają pocenie się i parowanie potu z ciała. Powoduje to odwadnianie organizmu i wywołuje pragnienie. Ponieważ z potem wydalana jest również sól kuchenna, w celu uzupełnienia wody i wydzielonej soli z organizmu trzeba pić wodę lekko osoloną (znaczenie sodu w soli kuchennej patrz cz. I, rozdz. II).
Blanszowanie surowca przed suszeniem należy wykonać ostrożnie, chroniąc się przed poparzeniem.
Siarkowanie owoców gazowym S02 przeprowadzać trzeba w szczelnych komorach, z dobrą wentylacją, która umożliwiałaby przechodzenie S02 do pomieszczeń suszamiczych.
Higiena produkcji jest tu również tak samo ważna jak i przy innych kierunkach przerobowych. Ponieważ susze łatwo wchłaniają zapachy, czystość magazynów jest tu bardzo istotna.