Bhp przy produkcji win
W wytwórniach win czynnikiem, który wpływa na warunki pracy, jest powstawanie alkoholu i C02 w procesie fermentacji alkoholowej.
Wydzielający się C02 i porywane przez niego częściowo opary alkoholu zmieniają skład powietrza, zwłaszcza w fermentowni. By nie dopuścić do gromadzenia się C02, musi być czynna sprawnie działająca wentylacja. Otwory wentylacyjne w fermentowniach umieszcza się w najniższych miejscach, ponieważ C02 jako gaz cięższy od powietrza gromadzi się przy posadzce. Wentylatory połączone z odpowiednią obudową powodują wyssanie C02 i wydalenie go na zewnątrz.
W nowoczesnych wytwórniach win odprowadzanie C02 powinno być podobnie rozwiązane, jak to podano przy omawianiu fermentacji ciąg-tej.
Mycie dużych kuf, tanków, silosów używanych do fermentacji, zwłaszcza po dokonanych obciągach wina, można wykonywać tylko po dobrym przewietrzeniu zbiornika i usunięciu C02. Pracownik dokonujący mycia musi być zabezpieczony liną z szelkami i obserwowany przez drugiego pracownika, by w wypadku utraty przytomności można go było wydostać i przenieść na świeże powietrze oraz udzielić natychmiastowej pomocy.
Wilgotność względna w piwnicach leżakowych i fermentowniach nie może przekraczać 80%, a w innych pomieszczeniach 75%.
Zagadnieniem niezmiernej wagi, zarówno w wytwórniach win, jak również we wszystkich innych działach produkcji, jest trzeźwość pra-cownikęw w czasie pracy. Pracownik ze zwiększoną ilością alkoholu we krwi stanowi niebezpieczeństwo nie tylko dla siebie samego, ale również dla współtowarzyszy pracy, dla urządzeń obsługiwanych przez niego i całego zakładu produkcyjnego.
Trzeźwość jest współczynnikiem kwalifikacji o takim samym znaczeniu jak wykształcenie zawodowe i praktyka. Picie alkoholu dyskwalifikuje nawet wysoko kwalifikowanych pracowników, przekreślając ich przydatność do pracy w przetwórni.
Szczególne znaczenie w produkcji win ma higiena produkcji. Produkcja wina polega na wykorzystaniu procesów życiowych drożdży szlachetnych z wyeliminowaniem działania mikroorganizmów szkodliwych, jak bakterie kwasu octowego, drożdże kożuchujące i pleśń. Ochrona przed zakażeniem, stworzenie selektywnych warunków rozwoju dla drożdży szlachetnych — to najistotniejsze zagadnienia w produkcji win. Bez przestrzegania zasad higieny nie może być mowy o otrzymaniu dobrego wina.