Reklama
A A A

CHARAKTERYSTYKA PRODUKCJI PRZETWORÓW

Konfitury są to owoce całe lub częściowo rozdrobnione, nasycone cukrem do zawartości ekstraktu nie mniej niż 68%, zawieszone w sy­ropie z cukru i soku tych owoców. Otrzymuje się je najczęściej przez gotowanie świeżych owoców (rzadziej mrożonych lub pasteryzowanych) z cukrem białym z dodatkiem syropu ziemniaczanego (scukrzonej skrobi ziemniaczanej) i kwasu organicznego. Opakowaniami do tego rodzaju produktów są słoje hermetycznie zamykane lub puszki. Wytwarza się również tzw. owoce w cukrze. Są to owoce nasycone cukrem, nie zawieszone w syropie, lecz pokryte powłoką cukrową. Jeżeli powłoka ta jest matowa, noszą nazwę owoców kandyzowanych. Jeżeli jest wytworzona z dużym dodatkiem syropu ziemniaczanego, który na­daje jej szklistość, naszą one nazwę owoców glazurowanych. Istnieją jeszcze inne powłoki, jak agarowa, pektynowa, pudrowa.