Inne metody utrwalania
Opisane sposoby utrwalania obejmują jedynie metody częściej używane. W przemyśle owocowo-warzywnym stosuje się ponadto inne metody, jak:
Utrwalanie przez dodanie gotowego kwasu, czyli kwaszenie — stosowane przy produkcji marynat.
Utrwalanie przez dodanie alkoholu — konserwowanie soków dla przemysłu spirytusowego, czyli otrzymywanie tzw. morsów.
Utrwalanie soków owocowych dwutlenkiem węgla w dawce 1,5%. Dla uzyskania takiej zawartości C02 w soku stosuje się saturacją — nasycanie dwutlenkiem węgla do ciśnienia 7 at i pod takim ciśnieniem przechowuje w temperaturze 15°C. Należy pamiętać, że wielkość ciśnienia zależy od temperatury. Do konserwowania C02 potrzebne są tanki wytrzymałe na ciśnienie.
Utrwalanie przez napromieniowanie promieniami jonizującymi (gamma, katodowymi, nadfioletowymi i podczerwonymi). W polskim przemyśle owocowo-warzywnym stosuje się promienie podczerwone do utrwalania powierzchni dżemów.