Magazynowanie
W celu wstrzymania przemian biochemicznych temperaturę magazynowania należy utrzymać w pobliżu 0°C, z tym że wahania temperatury są bardzo niewskazane. Magazynowanie można przeprowadzić w magazynach chłodzonych, w basenach wodnych, w piwnicach lub innych pomieszczeniach podziemnych.
Magazynowanie w magazynach chłodzonych. Najbardziej racjonalnym, ale prawie nie stosowanym jeszcze sposobem, jest magazynowanie ogórków w magazynach chłodzonych, w dużych opakowaniach (tanki, silosy).
Magazynowanie w basenach wodnych (zatapianie beczek w wodzie). Jest to jeden ze stosowanych sposobów magazynowania, który w zależności od jakości zbiornika wodnego w różny sposób spełnia swe zadanie. Mogą to być zbiorniki wodne naturalne (stawy, jeziora, rzeki), przystosowane do magazynowania ogórków, lub specjalnie wykonane
(baseny obok rzek, baseny żelbetowe). Głębokość basenu nie może być mniejsza niż 3 m, a wysokość warstwy wody ponad beczkami nie mniejsza niż 80 cm. Dno nie może być zamulone, a brzegi powinny być dobrze zabezpieczone.
Beczki muszą być tak ułożone, by nie wypływały z wody i by ewentualne powodzie nie mogły ich zniszczyć (klatki, zagrody ze słupów, stosowanie uchwytów do obciążenia itp.). Sposób ten pozwala na uzyskanie stałej temperatury przechowywania, gdyż wahania temperatur przy dużej masie wody są stosunkowo niewielkie.
Ze względu na to, że jakakolwiek kontrola stanu ogórków kiszonych, zanurzonych w zbiorniku wodnym, jest prawie niewykonalna, ten sposób magazynowania powinien być zastąpiony magazynowaniem w magazynach chłodzonych. Jeżeli kiszarnia dysponuje naturalnym, czystym, głębokim zbiornikiem wodnym, o łatwej wymianie bieżącej wody, powinien być w dalszym ciągu wykorzystany do magazynowania ogórków.
Magazynowanie w piwnicach. Beczki składowe są w 2—3 warstwach przegrodzonych podkładkami (z otworami czopowymi zwróconymi do góry) tak, by do każdego rzędu beczek mógł być dostęp w celu dokonania oględzin (czy nie następują wycieki lub pleśnienie) i wykonania zabiegów pielęgnacyjnych.
Mimo że wykorzystanie powierzchni magazynowanej jest tu małe, jeżeli temperatura piwnic jest niska, ten sposób magazynowania może być stosowany.
Magazynowanie w kopcach. Polega na przechowywaniu beczek w dołach, w których układane są na podkładkach w 2—3 warstwach. Beczki z ogórkami zabezpiecza się przed wahaniami temperatury przez okładanie lodem i dobrą izolacją od góry — trocinami, matami słomianymi i ziemią. Jest to sposób ogólnie biorąc kłopotliwy, powodujący niszczenie beczek i uniemożliwiający kontrolę przechowywania. Konieczne jest poza tym odprowadzenie wody, która może się zebrać w kopcu.