Magazynowanie soków pitnych
Soki pitne przechowuje się zwykle w magazynach, układając butelki w pryzmy w pozycji leżącej. Magazyn powinien być suchy, przewiewny, zaciemniony w celu zabezpieczenia przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Temperatura powinna wynosić od +2 do +15°C, bez większych wahań w ciągu doby. Wilgotność względna powinna wynosić około 75°/o. Istotna jest ścisła kontrola warunków magazynowych, badanie organoleptyczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne oraz ocena soków, dokonywana w odstępach kilkudniowych, zwłaszcza w początkowym okresie magazynowania.
Bardzo istotna jest także likwidacja wszelkich źródeł zakażeń (mycie i dezynfekcja śladów po wyciekach), ewentualnie szybkie usuwanie psujących się soków (fermentujących), dbanie o zabezpieczenie zbytu soku w okresie gwarancyjnym.
Przed ekspedycją z magazynu sok musi być poddany przeglądowi, kontroli i ocenie, czy odpowiada wymaganiom norm jakościowych, a następnie po oczyszczeniu butelek zaopatrzony w etykietę, jeśli nie był etykietowany wcześniej. Następnie umieszcza się go w opakowaniach pośrednich, tj. w kartonach, skrzynkach itp.
Transport powinien odbywać się w warunkach gwarantujących zabezpieczenie produktu przed uszkodzeniami mechanicznymi i innymi czynnikami obniżającymi jego wartość.