MIKSER
Mikser, zwany także mieszalnikiem służy do przyrządzania napojów mleczno-owocowych, majonezów, zup owocowych, sosów. Przy użyciu miksera można także rozdrabniać jagody, owoce, jarzyny, orzechy, mak, ciastka.
Naczynie miksera wypełniamy produktami dobrze rozdrobnionymi i niezbyt twardymi.
Silnik elektryczny włączamy tylko wtedy, gdy naczynie miksera jest starannie zamknięte pokrywą, w przeciwnym wypadku zawartość zostanie wyrzucona na zewnątrz.
Odbiór jakościowy miksera polega na sprawdzeniu:
działania silnika
staranności wykończenia wszystkich części i
kompletności wyposażenia,
działania miksera,
nieprawidłowości opakowania (PN--63/E-06250).
Miksery pakowane są w kartonowe pudełka z dołączoną instrukcją obsługi. Poszczególne części powinny być zawijane w papier. Miksery przechowujemy w suchych pomieszczeniach.