Napełnianie zbiorników
Szatkownica powinna być tak ustawiona, by krajankę można było odprowadzić bezpośrednio do zbiorników. W rogach i na środku silosu ustawia się dziurkowane drewniane „kominki" w celu umożliwienia odprowadzenia gazów powstających w czasie fermentacji i ewentualnego odpompowania nadmiaru soku. Deski użyte do budowy kominków powinny być suche, starannie zaparafinowane, by nie oddziaływały na kapustę (żywica lub garbniki).
Krajankę w silosie rozprowadza się równomiernie warstwami dodając sól, przygotowaną szczepionkę i ewentualne przyprawy. Nierównomierne nasolenie powoduje marmurkowatość kapusty w silosie (miejsca przesolone są ciemniejsze).
Bardzo ważne jest dokładne ubicie krajanki, gdyż od tego zależy jakość procesu fermentacji i kapusty kiszonej. Ubicie ma na celu wyparcie powietrza, a przez to samo stworzenie warunków beztlenowych. W odpowietrzaniu pomaga wydzielający się na skutek plazmolizy sok komórek. Ubijanie odbywa się dotychczas prymitywnym sposobem polegającym na deptaniu przez czysto ubranego w kombinezon i obutego w czyste gumowe buty pracownika lub ręczne ubijanie za pomocą ubijaków drewnianych. Buty powinny mieć płaskie nakładki drewniane o łagodnych brzegach, by nie powodowały rwania skrawków. Ubijaki również muszą mieć zaokrąglone krawędzie, z tych samych względów. Ubijanie skrawków powinno się jednak możliwie zmechanizować, zwłaszcza że nie będzie to wymagać stosowania zbyt skomplikowanych rozwiązań.
Silos wypełniany jest w około 90%. Pozostałe 10% przestrzeni przeznacza się na przewidywany przyrost objętości kiszonki spowodowany rozprężającym działaniem gazów powstałych w czasie fermentacji.
Powierzchnię ubitej kapusty nakrywa się czystą, niezbyt gęstą tkaniną, umożliwiającą odpływ gazów. Następnie formuje się ażurową pokrywę z wydezynfekowanych, naparafinowanych desek i obciąża betonowymi blokami pokrytymi substancjami kwasoodpornymi.
Bloki o masie ok. 50 kg przesuwane są za pomocą suwnic lub wyciągów blokowych i ustawiane tak, by obciążenie było równomierne i wynosiło około 10% masy krajanki. Innymi sposobami nacisku są prasy śrubowe, słupy klinowe itp.
W przypadku dużej ilości soku powstającego w czasie ubijania należy go odpompować i fermentować w oddzielnych zbiornikach (beczkach) jako rezerwę do uzupełnienia soku, gdy po burzliwej fermentacji zacznie opadać. Można go również użyć do produkcji pitnego soku z kapusty.