Obróbka stabilizacyjna
Doprowadzony miąższ przesyłany jest przez podgrzewacz, w którym uzyskuje temperaturę 70°C pod ciśnieniem 2 at, do odpowietrzacza. W nim panuje podciśnienie około 700 mm słupa Hg wytworzone za po-
mocą pompy próżniowej, wysysającej gazy i opary. Wyssane opary powinny być skroplone w skraplaczu i zawrócone do nektaru zarówno ze względu na potrzebę utrzymania niezmienionego składu nektaru, jak i na wykorzystanie odparowanych aromatów.
Nektar odpowietrzony spada na dół do cylindrycznego zbiornika, skąd pompą zostaje przetłoczony do homogenizatora, tj. urządzenia, które ma zadanie wytworzenie w nim struktury stabilnej — rozbicie cząstek do takiego stopnia dyspersji, by nie opadały one na dno, lecz tworzyły trwałą zawiesinę w fazie ciekłej. Nektar tłoczony jest najpierw przez wstępny homogenizator, a następnie pompą trójstopniową pod ciśnieniem 200—250 at przez drobnokanalikowe dysze homogenizatora ciśnieniowego, gdzie ulega rozdrobnieniu.
Z homogenizatora nektar przechodzi do pasteryzatora płytowego trój-segmentowego ogrzewanego wodą. Pasteryzator posiada trzy segmenty: wymienny, grzejny i chłodzący. Zasada ich działania jest następująca. Nektar przechodząc przez komorę wymienną pasteryzatora podgrzewa się częściowo i przechodzi dalej do komory pasteryzacyjnej, gdzie w ciągu 20—30 sekund uzyskuje temperaturę 95—100°C i wraca do komory wymiennej, oddając przeponowo część ciepła wpływającemu tam nektarowi z homogenizatora.
Nektar częściowo już ochłodzony wchodzi do komory chłodzącej, gdzie schładza się do temperatury 80—85°C i podawany jest dalej do zbiornika, skąd dostaje się do automatycznej próżniowej rozlewaczki, która napełnia przygotowane opakowania.
Napełnione butelki są przesuwane do kapslowania za pomocą automatycznej kapslownicy.
Przebieg dalszych czynności uzależniony jest od sposobu rozlewu, jeżeli zachowane są wszystkie parametry gorącego rozlewu (patrz klarowany pitny sok owocowy), ponowna pasteryzacja jest zbędna. W przeciwnym zaś wypadku postępuje się tak, jak podano przy rozlewie klarowanego soku pitnego (gorący rozlew z dodatkową pasteryzacją).