Ocena jakości nektaru
Nektary muszą odpowiadać wymaganiom aktualnej normy, określającej ich cechy. Według tej normy ekstrakt ogólny, oznaczony refraktometrycznie, w większości nektarów powinien w zasadzie wynosić 13— —10%, ekstrakt bezcukrowy nie mniej niż 1,5—2,5%, zawartość cukrów ogółem po inwersji powinna wynosić nie mniej niż 8,5—10%, kwasowość ogólna nie mniej niż 0,4—0,6%, zawartość kwasów lotnych nie więcej niż 0,03—0,05%, zawartość alkoholu nie więcej niż 0,3—0,5%.
Niektóre nektary, np. z czarnej porzeczki, zawierają ponad 30 mg% witaminy C.
Jeżeli cechy organoleptyczne i skład chemiczny, wymagane przez wymienioną normę, nie są zgodne z faktycznymi cechami nektaru, nektar ten jako posiadający wady nie może być wysyłany z zakładu do sprzedaży.
Duży wpływ na jakość nektarów wywierają higiena produkcji i warunki magazynowania.