Pakowanie
W zależności od sposobu mrożenia i typu zamrażalni używa się różnych opakowań i stosuje się je w różnym czasie.
Przy mrożeniu surowca bez dodatku cukru pakowanie może odbyć się zarówno przed mrożeniem, jak i po zamrożeniu. Samo mrożenie przeprowadza się na tacach lub w skrzynkach, a następnie przepakowuje się produkt do opakowań bezpośrednich polietylenowych, z folii metalowej lub w worki wielowarstwowe itp.
Przy mrożeniu owoców w cukrze lub roztworze cukru mrożenie musi się odbyć w opakowaniu jednostkowym lub transportowym, przy czym wielkość tych opakowań jest różna. Przy zastosowaniu mrożenia kontaktowego mogą to być opakowania mieszczące się między półkami aparatu.
Przy mrożeniu owiewowym opakowania mogą być różne — począwszy od kartoników, woreczków, aż do beczek 25—50 dra3, a nawet 100 lub 200 dra3.
Mrożąc surowce bez opakowania i przechowując je w opakowaniach dużych (przepakowywanie do opakowań jednostkowych można przeprowadzać w okresach posezonowych), ułatwia się równomierne rozłożenie zatrudnienia.
W zależności od pory pakowania odbywa się ono albo w hali przerobowej (przed mrożeniem), albo w komorach do pakowania w temperaturze — 5°C (po mrożeniu), co nie jest wskazane ze względów bhp. Niedogodnością pakowania po mrożeniu jest konieczność unikania stykania się mrożonki z powietrzem o wyższej temperaturze. Powietrze cieplejsze, bogatsze w wilgoć, wydala ją przy zetknięciu się z mrożonką na skutek oziębienia. Skroplona wilgoć zamarza na mrożonce dając szron niedopuszczalny przez normy. Ponadto mrożonka podnosi swą temperaturę, co może być przyczyną rekrystalizacji (narastania kryształków) pogarszającej jej strukturę. W niektórych przypadkach zachodzi konieczność dokonania na taśmach przeglądu mrożonki, przed jej pakowaniem, i wydzielenia części nie odpowiadających wymaganiom, co trzeba by było wykonywać również w temperaturach minusowych, niekorzystnych dla załogi. Stosowanie w takim przypadku taśm ze specjalną obudową ograniczającą kontaktowanie się mrożonki z powietrzem pomieszczenia i używanie specjalnego pistoletu pneumatycznego do oddzielania niepotrzebnych elementów na drodze ssania pozwala wykonać te operacje w pomieszczeniach o temperaturze powyżej 0°C.
Postępem w dziedzinie pakowania są automaty i półautomaty. Przykładem półautomatu jest urządzenie Autopack do pakowania produktów sypkich. Urządzenie to w swej dolnej części wytwarza z folii etylenowej woreczki, które następnie napełniane są odważoną porcją.
Zamknięcie woreczków odbywa się oddzielnie przez spawanie lub spięcie klamerką. Inny automat Expresso służy do zupełnie zautomatyzowanego przygotowania, napełnienia i zamknięcia opakowań.