Postęp techniczny w produkcji koncentratu
Podany w skrócie przebieg przerobu pomidorów na koncentrat jest wielkim postępem w stosunku do przerobu dawniejszego, obecnie już zaniechanego. Postęp ten wyraża się:
całkowitym zmechanizowaniem produkcji,
prawie całkowitą automatyzacją prac,
wprowadzeniem szeregu zabiegów i urządzeń korygujących (pozwalających uzyskać dobrą jakość koncentratu — separator nasion, podgrzewacz przecieru z regulacją temperatury, wyparki szybciej zagęszczające przy niższym ciśnieniu, termodozator),
potanieniem produkcji w związku ze zmniejszeniem pracochłonności i zmniejszeniem zużycia pary do zagęszczenia (wyparki dwudzia-łowe, wyparki z urządzeniem do sprężania oparów wydzielanych w czasie zagęszczania i kierowania ich do podgrzewania),
zwiększeniem kontroli mikrobiologicznej, sprawnym wykrywaniem zakażeń, zwiększoną higieną produkcji i lepszymi warunkami bhp.