Produkcja dżemów z owoców mrożonych
Do produkcji tego rodzaju dżemów najczęściej używa się owoców mrożonych z cukrem. Owoce w mrożonkach znajdują się w syropie utworzonym z cukru i odciągniętego z owoców soku. Ekstrakt mrożonki, dzięki dodaniu cukru, podwyższony jest do około 30%. Do produkcji pobiera się zwykle mrożonkę w 50-kilogramowych beczkach i po otwarciu pozostawia się ją na pewien czas w wydzielonym miejscu hali produkcyjnej w celu powolnego rozmrożenia. Czas rozmrożenia wynosi około 2 doby. Zależy to jednak od temperatury pomieszczenia.
Gotowanie w wyparkach otwartych dżemów z rozmrożonych owoców przeprowadza się w ten sposób, że sporządza się w nich syrop z wody i cukru — przewidziany recepturą, o stężeniu bliskim stanu nasycenia. Część wody potrzebnej do rozpuszczenia cukru można zastąpić sokiem odsączonym z rozmrożonych owoców. Po zagotowaniu syropu i usunięciu szumowin wprowadza się do kotła rozmrożone owoce i wolno je podgrzewa w celu dalszego nasycenia cukrem do poziomu pożądanego ekstraktu. Dalsze czynności są takie same jak przy produkcji dżemów opisanych poprzednio. Gotowanie w aparatach próżniowych przeprowadza się w ten sposób jak przy produkcji dżemów z owoców świeżych.