Reklama
A A A

Produkcja grzybów smażonych

Grzyby smażone — to produkt otrzymywany z grzybów oczyszczo­nych, umytych i zblanszowanych, zwykle pokrajanych, smażonych w tłuszczu i utrwalonych w opakowaniach hermetycznych na drodze ste­rylizacji. Użyty do produkcji tłuszcz — najlepiej masło, podnosi kaloryczność konserwy i wprowadza korzystne cechy smaku i zapachu. Produkcja tej konserwy grzybowej przebiega podobnie jak konser­wy grzybowej w zalewie słonej, z tym, że po blanszowaniu grzyby pod­daje się smażeniu, np. z masłem. Masło łącznie z wydzielonym sokiem własnym z grzybów wypełnia przestrzenie między grzybami. W czasie smażenia dodaje się przewidziane recepturą dodatki. Wyję­te po smażeniu grzyby, układane do opakowań, zalewa się sklarowanym masłem, zamyka i sterylizuje.