PRODUKCJA KONCENTRATÓW POMIDOROWYCH
Znaczenie gospodarcze i odżywcze koncentratów pomidorowych
Wartość dietetyczna i odżywcza pomidorów jest wysoka. Wynika ona z ich składu chemicznego. Zapewnienie możliwości spożycia pomidorów przez cały rok może być zrealizowane tylko przez przetwarzanie ich i zakonserwowanie. Jednym ze sposobów, który daje dobre efekty zachowania wartości pomidorów, zwłaszcza przy stosowaniu zdobyczy nowoczesnej technologii, jest produkcja koncentratów. Dzięki nim mogą być zabezpieczone duże ilości pomidorów przy użyciu kilkakrotnie mniejszej ilości opakowań niż przy innych przetworach pomidorów (prawie 5—6-krotne zagęszczenie). Zastosowanie koncentratów pomidorowych jest duże. Sosy pomidorowe, zupy, dodatek do innych konserw (np. fasolka w sosie pomidorowym, liczne konserwy rybne w sobie pomidorowym) — to kilka przykładów zastosowania koncentratów. Przetwory pomidorowe są wysoko cenione za granicą. Stwarza to możliwość eksportu również koncentratu pomidorowego. Koncentraty pomidorowe produkuje się z samych pomidorów bez żadnych dodatków, stąd też wartość surowca i jakość przerobu mają decydujący wpływ na jakość tych produktów.
Wartość dietetyczna i odżywcza pomidorów jest wysoka. Wynika ona z ich składu chemicznego. Zapewnienie możliwości spożycia pomidorów przez cały rok może być zrealizowane tylko przez przetwarzanie ich i zakonserwowanie. Jednym ze sposobów, który daje dobre efekty zachowania wartości pomidorów, zwłaszcza przy stosowaniu zdobyczy nowoczesnej technologii, jest produkcja koncentratów. Dzięki nim mogą być zabezpieczone duże ilości pomidorów przy użyciu kilkakrotnie mniejszej ilości opakowań niż przy innych przetworach pomidorów (prawie 5—6-krotne zagęszczenie). Zastosowanie koncentratów pomidorowych jest duże. Sosy pomidorowe, zupy, dodatek do innych konserw (np. fasolka w sosie pomidorowym, liczne konserwy rybne w sobie pomidorowym) — to kilka przykładów zastosowania koncentratów. Przetwory pomidorowe są wysoko cenione za granicą. Stwarza to możliwość eksportu również koncentratu pomidorowego. Koncentraty pomidorowe produkuje się z samych pomidorów bez żadnych dodatków, stąd też wartość surowca i jakość przerobu mają decydujący wpływ na jakość tych produktów.