Produkcja koncentratu w oparciu o automatyczną linię
Produkcję koncentratów prawie wyłącznie przeprowadza się obecnie na zautomatyzowanych liniach, importowanych głównie z Jugosławii, Włoch i Węgier (Lang). Zakłady, które nie mają takich linii, słusznie nie prowadzą produkcji koncentratu, gdyż używanie przestarzałych urządzeń nie daje pożądanych rezultatów. W nowoczesnych liniach prawie wszystkie czynności są zmechanizowane, a kontrola procesu technologicznego i działanie maszyn jest zautomatyzowane. Linie zaopatrzone są w pulpit sterowniczy, do którego płyną informacje aparatury kontrolno-pomiarowej .
Rozmieszczenie zespołu urządzeń wchodzących w skład linii Jedin-stwo, przeznaczonej do produkcji koncentratów pomidorowych, pokazane jest na rysunku 19.
Cały proces produkcji można podzielić na cztery etapy:
wstępną obróbkę surowca — pobranie surowca do produkcji i mycie łącznie z przebieraniem,
obróbkę termomechaniczną — rozdrabnianie pomidorów, oddzielanie nasion, podgrzanie miazgi, przecieranie w celu uzyskania przecieru,
zagęszczanie przecieru,
utrwalanie i rozlew do opakowań.