PRODUKCJA PÓŁPRZETWORÓW
Surowiec przeznaczony do produkcji powinien odpowiadać wymaganiom odpowiedniej normy jakościowej. Niezależnie od tego każdy asortyment produkcji określa swoiste potrzeby surowcowe. Ten sam surowiec (np. truskawki), bardzo dobry do produkcji surowych soków owocowych lub przecierów, może być nieodpowiedni, np. do produkcji pulp, ze względu na przejrzałość, uszkodzenia mechaniczne itp. Przyjmując surowiec należy określić jego przeznaczenie.
Wymagania dla surowców do produkcji półprzetworów nie są jednakowe. Surowiec nie nadający się do produkcji pozostawia się do dyspozycji dostawcy. Przyjęcie surowca po stwierdzeniu jego jakości polega na ustaleniu jego masy za pomocą cechowanych wag i wypełnieniu dokumentów dotyczących przyjęcia.
W przyjmowaniu surowca obowiązkowo biorą udział: przysięgły wagowy oraz przedstawiciel działu produkcji i laboratorium.
Obróbka wstępna surowca
Obróbka wstępna surowca zależy od zabiegów przygotowujących do właściwej obróbki. Wykonuje się ją zawsze (z małymi wyjątkami) bez względu na przeznaczenie surowca. Do zabiegów tych należą: przebieranie surowca, czyszczenie, mycie. Przebieranie. Jest to usuwanie z surowców wszystkiego, co nie nadaje się do dalszej produkcji, co mogłoby źle wpłynąć na produkowany półprzetwór, albo eo' mogłoby spowodować uszkodzenie maszyn lub urządzeń. W czasie przebierania usuwa się zanieczyszczenia, a więc liście, gałązki, grudki ziemi, kamienie itp., oraz owoce nie nadające się do produkcji, tj. owoce niedojrzałe, przejrzałe, zapleśniałe i zgniłe. Przebieranie jest wstępną czynnością przed myciem i ułatwia prawidłowe jego przeprowadzenie. Pozostawienie owoców zgniłych lub zapleśniałych zakażałoby wodę do mycia i zmniejszało jego efekt. Zasadnicze przebieranie. odbywa się ręcznie. .Do ułatwienia przebiegu pracy służą różne urządzenia. Najprymitywniejszym urządzeniem jest pochyły stół, na który wysypuje się surowiec, wybiera się z niego zanieczyszczenia i oczyszczony przesyła się do mycia. Doskonalszym urządzeniem są przenośniki taśmowe (z taśmą, bez końca), które przenoszą nasypany na taśmę surowiec. Rozstawieni obok taśmy robotnicy usuwają zanieczyszczenia do specjalnych „kieszeni" skierowanych do podstawionych skrzynek lub drugiej taśmy biegnącej w przeciwnym kierunku. W nielicznych przypadkach zanieczyszczenia usuwa się mechanicznie, np. liście z czarnych jagód lub zanieczyszczenia grochu po wydobyciu go ze strąków. Do tego służy specjalne urządzenie nazywane płót-niarką. Jest to taśma bez końca, wykonana z płótna, nachylona pod kątem około 30°, napięta na dwa wały. Spadające owoce czarnej jagody staczają się w dół po poruszającej się ku górze taśmie, zanieczyszczenia zaś płaskie pozostają na płótnie i razem z nim przechodzą ku górze, a następnie pod spód płótniarki, gdzie są omiatane. Dzięki temu płócienna taśma znów czysta przechodzi ku górze i proces się powtarza (rys. 34). Usunięcia zanieczyszczeń, np. z groszku, w postaci nasion chwastów, resztek liści, strąków itp., można dokonać używając wialni. Przy użyciu zestawu ruchomych sit i podmuchu powietrza zanieczyszczenia te zostają oddzielone. Z zamrożonych owoców o kształcie kulistym można usunąć owoce zdeformowane przy użyciu tzw. żmijki (ślimacznicy ustawionej pionowo). Owoce kuliste spadają szybciej po ściankach ślimacznicy i siłą odśrodkową zostają odrzucone dalej, zanieczyszczenia zaś płaskie zsuwają się wolno i spadają tuż przy ściankach ślimacznicy. Czyszczenie. Jeżeli surowiec (np. grzyby) ma zanieczyszczenia, które nie dadzą się usunąć opisanymi sposobami, gdyż są silnie z nimi połączone, usuwa się je na drodze czyszczenia. Czyszczenie polega na zdjęciu, np. z grzyba przyklejonego do niego igliwia, resztek ściółki, zanieczyszczeń z trzonu grzyba itp. Celem zabiegu jest otrzymanie surowca czystego lub przygotowanego do mycia. W niektórych przypadkach po oczyszczeniu nie stosuje się mycia, np. przy produkcji suszu grzybowego. Mycie surowca. Na powierzchni owoców, warzyw i grzybów znajdują się często zanieczyszczenia pochodzenia mineralnego (ziemia, piasek, kurz), chemicznego (resztki środków owado- i grzybobójczych), a także duża ilość bakterii, drożdży i pleśni. W celu usunięcia tych zanieczyszczeń stosuje się mycie surowca wodą w specjalnych myjkach. Efekt mycia zależy od jakości wody użytej do tego celu, jej ilości oraz od urządzeń myjących. Do mycia może być używana tylko woda czysta. Dla zwiększenia efektu mycia, można dodawać do niej środków ułatwiających mycie, tzw. detergentów. Do końcowego spłukania owoców używa się tylko czystej wody, odpowiadającej cechom wody do picia. Pozostawienie zanieczyszczeń na powierzchni surowca powodowałoby: 1) utrudnienie utrwalenia, gdyż w zanieczyszczeniach pozostają rów- nież drobnoustroje, 2) uzyskanie produktu niższej jakości, 3) szybsze zniszczenie maszyn i urządzeń (np. pozostawiony piasek powodowałby wycieranie ścian urządzeń). Mycie może być przeprowadzone: ręcznie — w wannach i zbiornikach, mechanicznie, w specjalnych płuczkach. Prawidłowe mycie surowca można podzielić na trzy etapy: moczenie, mycie i spłukanie. Moczenie surowca jest wstępnym zabiegiem ułatwiającym usunięcie zanieczyszczeń na skutek rozluźnienia ich struktury. Można to przeprowadzić jako oddzielny zabieg w zbiornikach lub w czasie transportu surowca z wodą (hydrotransportu). Moczenie nie stosuje się, gdy surowce są mniej zanieczyszczone lub delikatne. Dostarczenie surowca do myjki może się odbywać za pomocą: wózków, przenośników i hydrotransportu. W hydrotransporcie używa się różnego rodzaju spławiaków, w których surowiec zanurzony w wodzie przesuwa się razem z nią w kierunku spadku. Spławiaki pełnią funkcję urządzenia transportowego, odmaczalnika, a nawet oddzielacza ciężkich zanieczyszczeń, które osadzają się na dnie rynny spławikowej i nie są przesuwane dalej dzięki zastawkom. Mycie surowca odbywa się w urządzeniach, zwanych myjkami. Mogą one działać w sposób okresowy lub ciągły. W myjkach o działaniu okresowym można wyróżnić powtarzające się okresowo czynności: wprowadzanie do myjki, mycie i usuwanie umytego surowca. Po usunięciu surowca z myjki rozpoczyna się nowy cykl pracy. W płuczkach o działaniu ciągłym występuje ciągły dopływ surowca, ciągły jego odbiór. Aby efekt mycia był właściwy, należy surowiec i wodę myjącą utrzymać w ruchu. Sposób wprowadzenia w ruch surowca i wody bywa różny. W urządzeniach do mycia (w zbiornikach myjki) są specjalne poruszające się elementy, np. łapy, szczotki lub bębny, które powodują, że surowiec znajdujący się w wodzie jest wprawiany w ruch. W myjkach pneumatycznych (rys. 8) do zbiornika z wodą i surowcem wtłacza się powietrze, które powoduje ruch całej masy wody wraz z surowcem i to właśnie ułatwia mycie. Ważną rolę pełnią natryski. Surowiec przesuwany jest pod wodnymi natryskami za pomocą przenośników wstrząsakowych lub taśmowych. Woda uderza o surowiec i zmywa zanieczyszczenia. Im silniejsze jest ciśnienie wody wypływającej z natrysku, tym mycie jest szybsze i skuteczniejsze. Spłukiwanie surowca. Surowiec umyty i wyjęty z wody zawiera jej resztki na swej powierzchni. Woda ta nie jest czysta, gdyż zawiera zanieczyszczenia pochodzące z surowca. W celu jej usunięcia z powierzchni surowca, należy spłukać go wodą. Zabieg ten wykonuje się pod natryskami czystej wody. Na tym kończy się proces mycia. Powierzchnia surowca otoczona jest błonką czystej wody. W zależności od budowy myjek noszą one różne nazwy: łapowe (zbiornik z wodą i obracającym się wałem z łapami), szczotkowe (ruchome szczotki w zbiorniku z wodą), hakowe (haki przesuwające umytą masę surowca), bębnowe (obracający się w wodzie bęben z natryskiem), pneumatyczne (woda z surowcem mieszana za pomocą wtłoczonego powietrza), natryskowe, taśmowe, wstrząsakowe, pneumatyczno-natrysko-we i inne. Nie każda myjka nadaje się do mycia wszystkich surowców. Niektóre myjki mają twarde poruszające się elementy, np. myjki łapowe, które mogą spowodować rozbicie delikatnego surowca lub jego obicia. Myjki takie nie nadają się do mycia owoców miękkich i tych, które nie mogą być obite ze względu na swoje przeznaczenie (na kompoty, susze). W oparciu o zastosowanie myjki dzieli się na: myjki do mycia surowców miękkich i myjki do mycia surowców twardych. W zależności od przerabianego surowca i jego przeznaczenia należy dobrać odpowiedni typ myjki. Surowce nie poddawane myciu. Do produkcji pobierane są również owoce o delikatnej strukturze, łatwo rozpadające się, łatwo wydzielające sok, np. maliny lub jeżyny. Przy myciu tych owoców mogłoby dojść do strat ekstraktu przez wypłukanie lub rozbicie owoców. Z tych względów owoców tych zwykle nie myje się. Nie myje się również takich surowców, które nasiąkają wodą i utrudniają przez to dalszy proces przerobu, np. grzybów przeznaczonych na susz. Zabieg ten zastępuje się bardzo starannym czyszczeniem surowca.
Obróbka wstępna surowca
Obróbka wstępna surowca zależy od zabiegów przygotowujących do właściwej obróbki. Wykonuje się ją zawsze (z małymi wyjątkami) bez względu na przeznaczenie surowca. Do zabiegów tych należą: przebieranie surowca, czyszczenie, mycie. Przebieranie. Jest to usuwanie z surowców wszystkiego, co nie nadaje się do dalszej produkcji, co mogłoby źle wpłynąć na produkowany półprzetwór, albo eo' mogłoby spowodować uszkodzenie maszyn lub urządzeń. W czasie przebierania usuwa się zanieczyszczenia, a więc liście, gałązki, grudki ziemi, kamienie itp., oraz owoce nie nadające się do produkcji, tj. owoce niedojrzałe, przejrzałe, zapleśniałe i zgniłe. Przebieranie jest wstępną czynnością przed myciem i ułatwia prawidłowe jego przeprowadzenie. Pozostawienie owoców zgniłych lub zapleśniałych zakażałoby wodę do mycia i zmniejszało jego efekt. Zasadnicze przebieranie. odbywa się ręcznie. .Do ułatwienia przebiegu pracy służą różne urządzenia. Najprymitywniejszym urządzeniem jest pochyły stół, na który wysypuje się surowiec, wybiera się z niego zanieczyszczenia i oczyszczony przesyła się do mycia. Doskonalszym urządzeniem są przenośniki taśmowe (z taśmą, bez końca), które przenoszą nasypany na taśmę surowiec. Rozstawieni obok taśmy robotnicy usuwają zanieczyszczenia do specjalnych „kieszeni" skierowanych do podstawionych skrzynek lub drugiej taśmy biegnącej w przeciwnym kierunku. W nielicznych przypadkach zanieczyszczenia usuwa się mechanicznie, np. liście z czarnych jagód lub zanieczyszczenia grochu po wydobyciu go ze strąków. Do tego służy specjalne urządzenie nazywane płót-niarką. Jest to taśma bez końca, wykonana z płótna, nachylona pod kątem około 30°, napięta na dwa wały. Spadające owoce czarnej jagody staczają się w dół po poruszającej się ku górze taśmie, zanieczyszczenia zaś płaskie pozostają na płótnie i razem z nim przechodzą ku górze, a następnie pod spód płótniarki, gdzie są omiatane. Dzięki temu płócienna taśma znów czysta przechodzi ku górze i proces się powtarza (rys. 34). Usunięcia zanieczyszczeń, np. z groszku, w postaci nasion chwastów, resztek liści, strąków itp., można dokonać używając wialni. Przy użyciu zestawu ruchomych sit i podmuchu powietrza zanieczyszczenia te zostają oddzielone. Z zamrożonych owoców o kształcie kulistym można usunąć owoce zdeformowane przy użyciu tzw. żmijki (ślimacznicy ustawionej pionowo). Owoce kuliste spadają szybciej po ściankach ślimacznicy i siłą odśrodkową zostają odrzucone dalej, zanieczyszczenia zaś płaskie zsuwają się wolno i spadają tuż przy ściankach ślimacznicy. Czyszczenie. Jeżeli surowiec (np. grzyby) ma zanieczyszczenia, które nie dadzą się usunąć opisanymi sposobami, gdyż są silnie z nimi połączone, usuwa się je na drodze czyszczenia. Czyszczenie polega na zdjęciu, np. z grzyba przyklejonego do niego igliwia, resztek ściółki, zanieczyszczeń z trzonu grzyba itp. Celem zabiegu jest otrzymanie surowca czystego lub przygotowanego do mycia. W niektórych przypadkach po oczyszczeniu nie stosuje się mycia, np. przy produkcji suszu grzybowego. Mycie surowca. Na powierzchni owoców, warzyw i grzybów znajdują się często zanieczyszczenia pochodzenia mineralnego (ziemia, piasek, kurz), chemicznego (resztki środków owado- i grzybobójczych), a także duża ilość bakterii, drożdży i pleśni. W celu usunięcia tych zanieczyszczeń stosuje się mycie surowca wodą w specjalnych myjkach. Efekt mycia zależy od jakości wody użytej do tego celu, jej ilości oraz od urządzeń myjących. Do mycia może być używana tylko woda czysta. Dla zwiększenia efektu mycia, można dodawać do niej środków ułatwiających mycie, tzw. detergentów. Do końcowego spłukania owoców używa się tylko czystej wody, odpowiadającej cechom wody do picia. Pozostawienie zanieczyszczeń na powierzchni surowca powodowałoby: 1) utrudnienie utrwalenia, gdyż w zanieczyszczeniach pozostają rów- nież drobnoustroje, 2) uzyskanie produktu niższej jakości, 3) szybsze zniszczenie maszyn i urządzeń (np. pozostawiony piasek powodowałby wycieranie ścian urządzeń). Mycie może być przeprowadzone: ręcznie — w wannach i zbiornikach, mechanicznie, w specjalnych płuczkach. Prawidłowe mycie surowca można podzielić na trzy etapy: moczenie, mycie i spłukanie. Moczenie surowca jest wstępnym zabiegiem ułatwiającym usunięcie zanieczyszczeń na skutek rozluźnienia ich struktury. Można to przeprowadzić jako oddzielny zabieg w zbiornikach lub w czasie transportu surowca z wodą (hydrotransportu). Moczenie nie stosuje się, gdy surowce są mniej zanieczyszczone lub delikatne. Dostarczenie surowca do myjki może się odbywać za pomocą: wózków, przenośników i hydrotransportu. W hydrotransporcie używa się różnego rodzaju spławiaków, w których surowiec zanurzony w wodzie przesuwa się razem z nią w kierunku spadku. Spławiaki pełnią funkcję urządzenia transportowego, odmaczalnika, a nawet oddzielacza ciężkich zanieczyszczeń, które osadzają się na dnie rynny spławikowej i nie są przesuwane dalej dzięki zastawkom. Mycie surowca odbywa się w urządzeniach, zwanych myjkami. Mogą one działać w sposób okresowy lub ciągły. W myjkach o działaniu okresowym można wyróżnić powtarzające się okresowo czynności: wprowadzanie do myjki, mycie i usuwanie umytego surowca. Po usunięciu surowca z myjki rozpoczyna się nowy cykl pracy. W płuczkach o działaniu ciągłym występuje ciągły dopływ surowca, ciągły jego odbiór. Aby efekt mycia był właściwy, należy surowiec i wodę myjącą utrzymać w ruchu. Sposób wprowadzenia w ruch surowca i wody bywa różny. W urządzeniach do mycia (w zbiornikach myjki) są specjalne poruszające się elementy, np. łapy, szczotki lub bębny, które powodują, że surowiec znajdujący się w wodzie jest wprawiany w ruch. W myjkach pneumatycznych (rys. 8) do zbiornika z wodą i surowcem wtłacza się powietrze, które powoduje ruch całej masy wody wraz z surowcem i to właśnie ułatwia mycie. Ważną rolę pełnią natryski. Surowiec przesuwany jest pod wodnymi natryskami za pomocą przenośników wstrząsakowych lub taśmowych. Woda uderza o surowiec i zmywa zanieczyszczenia. Im silniejsze jest ciśnienie wody wypływającej z natrysku, tym mycie jest szybsze i skuteczniejsze. Spłukiwanie surowca. Surowiec umyty i wyjęty z wody zawiera jej resztki na swej powierzchni. Woda ta nie jest czysta, gdyż zawiera zanieczyszczenia pochodzące z surowca. W celu jej usunięcia z powierzchni surowca, należy spłukać go wodą. Zabieg ten wykonuje się pod natryskami czystej wody. Na tym kończy się proces mycia. Powierzchnia surowca otoczona jest błonką czystej wody. W zależności od budowy myjek noszą one różne nazwy: łapowe (zbiornik z wodą i obracającym się wałem z łapami), szczotkowe (ruchome szczotki w zbiorniku z wodą), hakowe (haki przesuwające umytą masę surowca), bębnowe (obracający się w wodzie bęben z natryskiem), pneumatyczne (woda z surowcem mieszana za pomocą wtłoczonego powietrza), natryskowe, taśmowe, wstrząsakowe, pneumatyczno-natrysko-we i inne. Nie każda myjka nadaje się do mycia wszystkich surowców. Niektóre myjki mają twarde poruszające się elementy, np. myjki łapowe, które mogą spowodować rozbicie delikatnego surowca lub jego obicia. Myjki takie nie nadają się do mycia owoców miękkich i tych, które nie mogą być obite ze względu na swoje przeznaczenie (na kompoty, susze). W oparciu o zastosowanie myjki dzieli się na: myjki do mycia surowców miękkich i myjki do mycia surowców twardych. W zależności od przerabianego surowca i jego przeznaczenia należy dobrać odpowiedni typ myjki. Surowce nie poddawane myciu. Do produkcji pobierane są również owoce o delikatnej strukturze, łatwo rozpadające się, łatwo wydzielające sok, np. maliny lub jeżyny. Przy myciu tych owoców mogłoby dojść do strat ekstraktu przez wypłukanie lub rozbicie owoców. Z tych względów owoców tych zwykle nie myje się. Nie myje się również takich surowców, które nasiąkają wodą i utrudniają przez to dalszy proces przerobu, np. grzybów przeznaczonych na susz. Zabieg ten zastępuje się bardzo starannym czyszczeniem surowca.