Produkcja powideł śliwkowych
Powidła śliwkowe są produktem otrzymanym z przecieru śliwkowego, pulpy lub ze śliwek świeżych, pozbawionych części niejadalnych, zagęszczonych z cukrem lub bez cukru do wymaganego ekstraktu. W Polsce produkuje się powidła o ekstrakcie 55% z dodatkiem cukru. Zużycie cukru jest zmienne i zależy od ekstraktu przecieru śliwkowego, którego zużycia na tonę jest stałe i wynosi 1960 kg. Cukier uzupełnia ekstrakt wprowadzony z przecierem (ewentualnie z pulpą, owocami świeżymi lub mrożonymi), by stężenie ekstraktu w powidłach wynosiło 55%.
Do produkcji powideł stosowane są takie same urządzenia jak przy produkcji marmolady. Opakowaniami są wiaderka blaszane — lakierowane i słoje Twist-Off 0,9 kg oraz 0,5 kg. Zarys procesu produkcyjnego powideł pokazany jest na schemacie 8.