Produkcja przetworów odżywczych dla dzieci
Konieczność dostarczenia dla dzieci przetworów o wysokiej wartości dietetycznej i odżywczej, pozbawionych substancji balastowych, skłania do produkcji przetworów typu przecierowego (puree, czyt. piure), np.
jednoskładnikowego puree z groszku, marchwi lub wieloskładnikowego puree zawierającego oprócz owoców i warzyw także produkty mączne lub mięsne.
Produkcja przetworów dla dzieci, a zwłaszcza dla niemowląt, musi być prowadzona szczególnie starannie, z użyciem najlepszego surowca, w specjalnych zakładach zakwalifikowanych do tej produkcji, utrzymujących higienę na bardzo wysokim poziomie, posiadających urządzenia do ciągłej produkcji i sterylnego rozlewu.
Receptura przetworów i proces produkcyjny powinny być uzgodnione z Instytutem Matki i Dziecka, który powołany jest w Polsce do wytyczania kierunków w żywieniu niemowląt i dzieci.
Schemat technologiczny produkcji przecierowych przetworów z owoców dla dzieci pokazany jest na schemacie 28.
Z przetworów owocowo-warzywnych dla dzieci na pierwszy plan wysuwają się przecierowe soki i puree z marchwi z dodatkiem kremogenu jabłkowego i morelowego.