Produkcja surowych soków owocowych
W zależności od przeznaczenia wymagania dla soku surowego są różne. Jeżeli ma być np. przeznaczony do produkcji soków pitnych, nie powinien zawierać alkoholu i powinien łatwo się klarować. Do produkcji galaretek wskazane jest, by zawierał dużo związków pektynowych, umożliwiających wytworzenie galarety. Do produkcji win może zawierać alkohol, ale nie powinien mieć kwasu octowego. Aby sok surowy mógł odpowiadać zróżnicowanym wymaganiom, stosuje się odpowiednie zabiegi przy jego produkcji. Zapewniają one uzyskanie wysokiej wydajności soku z owoców i umożliwiają zachowanie jego korzystnych cech.
Sok z owoców można otrzymać różnymi sposobami. Obecnie najczęściej otrzymuje się sok przez tłoczenie miazgi.
Proces produkcji soku surowego przez tłoczenie miazgi przedstawia schemat 3.
Prawie wszystkie owoce jadalne nadają się do produkcji soków. Surowiec przeznaczony do tego celu powinien być zdrowy, dojrzały, bez objawów psucia się i dobrze zabarwiony. Jeżeli surowiec odpowiada stawianym wymaganiom (normie jakościowej), może być przyjęty i przeznaczony do produkcji. Owoce bardziej trwałe, np. jabłka, mogą być przetrzymywane kilkanaście godzin, ale tylko w warunkach zapewniających uniknięcie niekorzystnych zmian. Wszystkie inne surowce powinny być skierowane do natychmiastowego przerobu.