Przygotowanie opakowań do rozlewu nektarów i innych soków pitnych
Przy przyjmowaniu opakowań powinna być dokonywana ich ocena jakościowa w celu stwierdzenia zgodności z wymaganiami norm. Opakowania przyjęte muszą być magazynowane w miejscach zadaszonych i czystych, nie narażonych na zakurzenie. Kurz charakteryzuje się dobrą przyczepnością do szkła i w czasie mycia w płuczkach nie zostaje zazwyczaj usunięty przy wstępnym natrysku, lecz przedostaje się do sekcji właściwego mycia i zanieczyszcza używane roztwory.
Mycie powinno się odbywać w myjkach bezszczotkowych za pomocą natrysków. Istota działania tych myjek w najogólniejszym zarysie przedstawiona została przy omawianiu mycia słoi do produkcji dżemu.
Mycie musi być tak przeprowadzone, aby:
1) ilość stłuczek była jak najmniejsza,
2) opakowania przeznaczone do mycia nie wprowadzały do roztworów
myjących poważniejszych zanieczyszczeń,
3) opakowania po umyciu były czyste i nadające się do napełniania.
Opakowania szklane nie powinny być narażone na wahania temperatury większe niż 30°C, gdyż przy dużych przeskokach temperatury występują pęknięcia ścian i odpadanie denek.
Ponieważ wskazane jest, by temperatura wstępnego natrysku wody nie była niższa niż 40°C, opakowania dostarczane do myjki powinny być o temperaturze nie niższej niż 10°C. Dlatego też w sąsiedztwie pomieszczeń do mycia powinny znajdować się magazyny przelotowe o temperaturze pokojowej do przechowywania opakowań. W okresie mrozów służą one do przetrzymywania opakowań szklanych w ciągu kilku godzin w celu uzyskania pożądanej temperatury. Zmusza to do wykonania dodatkowej czynności — przywiezienia opakowań z boksów, rozładowania ich w tym pomieszczeniu i dostarczenia po kilku godzinach do mycia. Postępowanie takie w okresie zimy jest niezbędne, gdyż obniża tzw. stłuczkę termiczną.
W czasie dostarczania opakowań do rozlewu należy pamiętać o tym, by różnica temperatur opakowań i rozlewanego soku nie była większa niż 30°C.
Zanim butelki, zwłaszcza tzw. zwrotne (ze skupu), przejdą do myjki, powinny być poddane wstępnej selekcji w celu wyeliminowania egzemplarzy uszkodzonych, nietypowych, zanieczyszczonych naftą, olejami lub innymi substancjami, ponieważ powodują one zanieczyszczenie roztworu przeznaczonego do mycia (dyskwalifikujący zapach, tłuste plamy) lub trudności przy rozlewie (butelki nietypowe, uszkodzone).
Mycie opakowań w płuczkach przebiega według następującego schematu:
— Wstępny natrysk w płuczkach, polegający na wypłukaniu grubych zanieczyszczeń mechanicznych i nagrzaniu szkła. Do natrysku stosowana jest woda o temperaturze 40°C pod nadciśnieniem 2—3 at.
Natrysk butelek roztworami myjącymi odbywa się w temperaturze 50—-60°C i o stężeniu środka myjącego 0,5—2% w zależności ód stopnia zanieczyszczenia butelek, czasu moczenia i temperatury mycia.
— Mycie odbywa się zazwyczaj przy udziale roztworu myjącego o stężeniu 1—3% w temperaturze 60—70°C i nadciśnieniu natrysków myjących 3 at.
Do sporządzenia roztworów myjących najlepiej stosować mieszaninę złożoną w 95% z węglanu sodowego (sody) i 5% trójfosforanu sodowego. Podaną ilość trójfosforanu sodowego używa się wówczas, gdy woda używana do mycia ma twardość do 10° niemieckich. Na każde 2° niemieckie powyżej 10° należy zwiększyć ilość fosforanu o 1%. Roztwór sodu należy sporządzać poza myjką, by nierozpuszczonymi kryształkami soli alkalicznych nie uszkodzić pompy przetłaczającej środek myjący ze zbiornika do dysz natryskowych.
W celu uzyskania dobrego wyniku mycia, konieczny jest dodatek środka powierzchniowo czynnego w takiej ilości, by nie wywołał zbyt silnego pienienia. Zalecany do tego Laurosept należy używać w stężeniu 1 : 20 000. Inne środki, np. popularny płyn FF, dają gorsze wyniki.
Stosowane stężenie roztworu środków myjących zależy od temperatury roztworu, czasu mycia i stopnia czystości opakowań.
— Płukanie powinno się odbywać przy użyciu wody o temperaturze 40—80°C pod nadciśnieniem natrysków 3 at. Temperatura płukania zależy od: temperatury mycia, rodzaju opakowań i ich przeznaczenia (rozlew gorący, zimny). Ponieważ myjki mają zwykle więcej niż jedną sekcję do płukania, temperatura wody w poszczególnych sekcjach nie powinna się różnić więcej niż o 30°C.
Przy stosowaniu gorącego rozlewu płukanie powinno być przeprowadzone wodą czystą o temperaturze powyżej 80°C. Przy zimnym rozlewie temperatura płukania nie może być niższa niż 40°C.
Prędkość przesuwu taśmy myjki dla zwiększenia efektu mycia musi być jak najmniejsza.
Jeżeli zapotrzebowanie na opakowania jest większe niż sprawność pracy płuczki przy minimalnym przesuwie, należy wówczas zwiększyć szybkość pracy myjki, zaostrzając parametry dotyczące temepratury i stężenia roztworów myjących. Jakość pracy myjki ocenia się wzrokowo, sprawdzając czystość umytych butelek. Butelka jest czysta, gdy nie ma zanieczyszczeń mechanicznych, a woda przylega do powierzchni szkła cienką nieprzerwaną warstwą i nie tworzy kropel lub smug.
W zależności od warunków zakład powinien mieć ustalone okresy pracy myjki, bez zmiany środków myjących, oraz dopuszczalne normy zanieczyszczenia roztworu myjącego.
Umyte butelki powinny być jak najszybciej użyte. Robienie zapasu czystych opakowań jest niedopuszczalne ze względu na wzrastający stopień zakażenia z powietrza.
Uwaga: przy zabiegach związanych z myciem opakowań oraz przy nieprzestrzeganiu przepisów bhp mogą zdarzać się wypadki skaleczeń, poparzeń sodą, gorącą wodą itp.