Przyprawy do miodów
W celu modyfikacji cech oraz nadania miodom swoistego smaku i zapachu stosuje się często w produkcji dodatek przypraw w różnych ilościach i zestawach.
Orientacyjne zużycie niektórych przypraw na 100 dm3 brzeczki wynosi: chmielu 50—150 g, cynamonu 5—30 g, goździków 5—20 g, gałki muszkatołowej 5—15 g, imbiru 5—20 g, korzenia kozłka lekarskiego 5— —30 g, jagód jałowca 30—50 g, mięty pieprzowej 30—50 g, płatków różanych 20—30 g, kwiatu bzu czarnego 30—50 g. Podane przyprawy nie są stosowane jednocześnie, lecz odpowiednio dobrane zgodnie z przewidzianą recepturą. Niektóre z przypraw, oprócz substancji smakowych
1 aromatycznych, wprowadzają substancje ułatwiające wybiórczą działalność drożdży szlachetnych i powodują klarowanie się miodów pitnych (garbniki w chmielu).