Reklama
A A A

Przyprawy do miodów

W celu modyfikacji cech oraz nadania miodom swoistego smaku i za­pachu stosuje się często w produkcji dodatek przypraw w różnych iloś­ciach i zestawach. Orientacyjne zużycie niektórych przypraw na 100 dm3 brzeczki wy­nosi: chmielu 50—150 g, cynamonu 5—30 g, goździków 5—20 g, gałki muszkatołowej 5—15 g, imbiru 5—20 g, korzenia kozłka lekarskiego 5— —30 g, jagód jałowca 30—50 g, mięty pieprzowej 30—50 g, płatków ró­żanych 20—30 g, kwiatu bzu czarnego 30—50 g. Podane przyprawy nie są stosowane jednocześnie, lecz odpowiednio dobrane zgodnie z prze­widzianą recepturą. Niektóre z przypraw, oprócz substancji smakowych 1 aromatycznych, wprowadzają substancje ułatwiające wybiórczą dzia­łalność drożdży szlachetnych i powodują klarowanie się miodów pitnych (garbniki w chmielu).