Rola i wpływ technologii na jakość wyrobów gotowych
Jakość i wartość wyrobów gotowych zależą od:
1) jakości i właściwego zakwalifikowania surowca do produkcji,
receptury produkcji — ilości użytych składników, ich wartości odżywczych i wzajemnego stosunku,
jakości procesów technologicznych i ich właściwego przeprowadzenia,
4) warunków magazynowania,
5) przestrzegania zasad higieny, począwszy od zbioru surowca do
sprzedaży i konsumpcji wyrobu gotowego.
Najlepszy nawet surowiec nie da dobrego produktu, gdy proces technologiczny będzie wadliwy lub produkt zostanie zniszczony przez złe przechowywanie (magazynowanie) i odwrotnie, najlepszy proces technologiczny nie poprawi zepsutego surowca.
Technologia jest nauką stale rozwijającą się i doskonalącą swoje metody. Stosuje coraz doskonalsze zabiegi i wprowadza coraz nowocześniejsze urządzenia, dzięki czemu wyroby stają się lepsze, lepiej zachowują cenne wartości surowca wyjściowego, a produkcja ulega potanieniu.