Reklama
A A A

Rozmrażanie mrożonek

Rozmrażanie warzyw, grzybów polega na wrzuceniu ich do gotują­cej się wody i gotowaniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Woda użyta do rozmrażania powinna wejść w skład posiłku przygotowanego z mrożonki, gdyż w niej znajduje się szereg składników, które oddała mrożonka w czasie gotowania. Owoce, pomidory, ogórki rozmraża się przez pozostawienie w nor­malnej temperaturze w celu powolnego rozmrożenia. W małych opako­waniach rozmrożenie to trwa około 2 godzin. Przy tym sposobie roz­mrażania woda, powstała ze stopienia kryształków, zostaje w maksymal­nym stopniu wchłonięta przez plazmę komórkową. Jeżeli mrożenie było szybkie, prawie cały sok pozostaje w owocach w czasie rozmrażania i nie następuje jego wyciek. Wady mrożonek i przyczyny ich powstawania są przedstawione w ta­beli 13.