Roztwór konserwujący i utwardzający
W przypadku produkcji pulp z owoców miękkich zachodzi obawa, że będą się rozpadać w czasie składowania, ponieważ SOa nie zapobiega całkowicie rozkładowi związków pektynowych. Dlatego należy stosować taki zabieg, który przeszkadza rozpadaniu się owoców. Jest nim utwardzanie pulpy solami wapnia, które reagują ze związkami pektynowymi zawartymi w owocach, dając w wyniku reakcji nierozpuszczalne związki usztywniające (utwardzające) owoce. Po tym zabiegu nie ulegają one już rozkładowi pod wpływem enzymów. Związki wapnia wprowadzane są do pulpy wraz z zalewą.
Dla otrzymania zalewy konserwującej i utwardzającej dodaje się do przygotowanej zalewy konserwującej związki wapnia — najczęściej węglan wapnia, który reaguje z kwasem siarkawym dając kwaśny siarczyn wapnia, wodę i C02. Powodując burzenie się płynu aż do ustania reakcji
CaC03 + 2H2SOi = Ca(HSOs)2 + H20 + C02
Po skończonej reakcji roztwór gotowy jest do użycia.