A A A

Soki warzywne zakwaszone

Soki warzywne zakwaszone są to soki z warzyw niekwaśnych kupa­żowane z sokami kiszonymi lub owocami. Celem tych zabiegów jest obni­żenie pH soków w celu umożliwienia przeprowadzania pasteryzacji i po­minięcie sterylizacji. Uzyskuje się tym sposobem nowe asortymenty so­ków o różnych odcieniach smaku, zapachu i różnych właściwościach. Przykładowe zestawy soku: sok przecierowy z marchwi z nektarem jabłkowym, sok przecierowy z marchwi z sokiem pomidorowym, sok z buraków z nektarem jabłkowym i porzeczkowym, sok W-6 (sok wielowarzywny z 6 warzyw) z dodatkiem wyciągu z liści laurowych, nasion kopru, soli, cukru, kwasu cytrynowego. Soki można witaminizować, używając do tego celu witaminowych so­ków z dzikiej róży. Można to stosować do wszystkich rodzajów soków pit­nych.