Surowce do produkcji dżemów
Każdy ze składników spełnia bardzo ważną rolę. Postać galaretowatą dżem uzyskuje dzięki związkom pektynowym zawartym w owocach i w preparacie pektynowym. Związki te tworzą galaretę przy odpowiednim stężeniu cukru i kwasu. Kwasu dodaje się w takiej ilości, by uzyskać odczyn pH około 3,0, cukru zaś tyle, by można było uzyskać ekstrakt wynoszący około 62—65%, gdyż w takich warunkach najlepiej zachodzi galaretowacenie.
Zużycie owoców lub pulpy na 1000 kg dżemu jest wartością stałą, zaś dodatek kwasu, cukru, preparatu pektynowego jest zmienny i zależy od zawartości tych składników w surowcu podstawowym. Syropu skrobiowego używa się zamiast cukru w ilości dozwolonej przez aktualne wskaźniki zużycia. Użycie syropu jest korzystne, gdyż umożliwia uzyskanie lepszego połysku produktu i zapobiega krystalizacji cukru.
Jako opakowań używa się puszek i słoi hermetycznie zamykanych.