Surowce do produkcji nektarów
Do produkcji nektarów mogą być użyte wszystkie owoce jadalne, zarówno uprawiane jak i dzikie, z tym że niektóre mogą być traktowane jako dodatkowe składniki do nektarów mieszanych. Do produkcji w większym stopniu nadają się takie owoce, jak:
jagodowe: truskawki, czarne i czerwone porzeczki,
pestkowe: wiśnie, renklody i węgierki,
ziarnkowe: jabłka o jasnym miąższu.
Owoce muszą być w pełni dojrzałe, o właściwym zabarwieniu, aromacie i smaku, ale nie przejrzałe, by zawierały możliwie najwięcej związków pektynowych. Związki pektynowe podnoszą wrażenie pełności smaku i mają duży wpływ na konsystencję nektarów, poprzez zwiększenie lepkości, a łącznie z dużym rozdrobnieniem cząsteczek stałych przeciwdziałają rozwarstwianiu się produktu. Przy produkcji soków pitnych klarowanych obecność związków pektynowych przeszkadza, zaś przy produkcji nektarów pomaga, a nawet jest konieczna.