Suszenie kontaktowe
Suszenie kontaktowe może być przeprowadzone bez udziału powietrza w suszarni lub przez wykorzystanie powietrza tylko do odprowadzenia wilgoci. W tego typu suszarkach suszenie przebiega kosztem ciepła przenikającego z ogrzanej powierzchni, stykającej się z suszonym produktem.
Suszenie to przeprowadzamy w suszarkach, które można podzielić
na:
suszarki o działaniu okresowym — najczęściej w postaci komór z półkami o podwójnych ścianach, między które doprowadzony jest czynnik grzejny (para, gorąca woda),
suszarki o działaniu ciągłym w postaci walców, do wnętrza których doprowadzana jest para.
Suszarki kontaktowe dzieli się ponadto na: suszarki suszące pod normalnym ciśnieniem i suszarki próżniowe.
Suszenie w suszarkach kontaktowych pod normalnym ciśnieniem. Surowiec o konsystencji płynnej po dostaniu się na walce schnie, pobierając ciepło od ich ścian ogrzewanych od środka parą. Wydzielająca się para wodna z surowca zabierana jest przez powietrze owiewające suszony materiał i unosi się na zewnątrz.
Suszenie w suszarkach próżniowych. Schemat suszarki jednowalco-wej pokazany jest na rysunku 40. Usuwanie wilgoci z suszonego ma-
teriału odbywa się tu dzięki doprowadzonemu do niego ciepłu ze ścian walca, do którego dopływa para grzejna. Suszona ciecz przy obrocie nakłada się na powierzchnię jego ściany bocznej i przy dalszym obrocie wysycha. Wysuszony produkt zeskrobany z powierzchni walca za pomocą noża spada do wózka umieszczonego w hermetycznej komorze. Obserwację odwadniania można przeprowadzić przez wziernik dzięki oświetleniu z przeciwnej strony. Odparowanie jest intensywne na skutek dużej różnicy temperatur wytworzonej pomiędzy parą grzejnika a otoczeniem walca, przez zastosowanie zmniejszonego ciśnienia. Wytworzenie podciśnienia przeprowadza się tak samo jak w aparatach do zagęszczania. Pompa próżniowa wysysa przewodem powstające opary do skraplacza, gdzie ulegają one skropleniu, a nie skroplone składniki wydzielane są na zewnątrz.
Zaletami tego suszenia sią: suszenie w niskich temperaturach (zmniejszone ciśnienie), zabezpieczenie produktu przed zanieczyszczeniami mogącymi się dostać z powietrza, szybkie suszenie w związku z wysoką różnicą temperatur, znikome straty ciepła w stosunku do suszenia konwekcyjnego, w którym 25—40%) całej ilości doprowadzonego do suszarni ciepła unoszone jest bezproduktywnie przez powietrze, suszenie w warunkach beztlenowych, możliwość skroplenia w skraplaczu przeponowym ulatniających się z suszonego surowca aromatów.
Wadą jest utrudniona kontrola suszenia.