Układanie ogórków i przypraw do beczek
W przypadku przeprowadzenia fermentacji w beczkach, po starannym ich przygotowaniu, napełnia się je ogórkami i przyprawami.
Na dnie umieszcza się 1/3 przewidzianych recepturą liści chrzanu i kopru oraz całą ilość pozostałych przypraw, następnie układa się do połowy beczki ogórki, po nich znów 1/3 część kopru i liści chrzanu. Beczkę uzupełnia się ogórkami, dając na wierzch ostatnią część kopru i liści chrzanu, tak by przykryły one całkowicie ogórki. Ilość ogórków, którą można pomieścić w beczce, zależy od sposobu układania.
Dla jakości ogórków korzystne jest, by ułożenie było jak najbardziej ścisłe, gdyż wówczas ilość dodanej zalewy będzie mniejsza a przez to również mniejsze rozcieńczenie składników surowca.
Napełnienie beczek ogórkami może się odbywać:
bez układania — wsad około 50—60 kg/100 dm3
ułożenie w położeniu
pionowym — wsad około 75 kg/100 dm3
3) ułożenie w położeniu
poziomym — wsad około 65—70 kg/100 dm3
4) ułożenie w położeniu
skośnym — wsad około 80 kg/100 dm3
Proponowane ostatnio zastosowanie tanków do kiszenia zmusza do zmechanizowanego napełniania za pomocą specjalnych typów pomp do ogórków (stosowane w St. Zjed. Am.).