Witaminy
Są to związki chemiczne wytwarzane głównie przez świat roślinny. Odgrywają rolę regulatorów wielu procesów życiowych zachodzących w organizmie. Organizm ludzki musi otrzymać gotowe witaminy lub prowitaminy, tj. substancje, z których po pewnych przemianach w organizmie mogą powstać witaminy.
Witaminy w produktach przemysłu owocowo-warzywnego pochodzą przede wszystkim z surowców podstawowych użytych do produkcji. Tylko w niektórych przypadkach produkuje się przetwory z dodatkiem witamin, zwłaszcza witaminy C. Witaminę tę dodaje się jako syntetyczną lub jako naturalną, np. w postaci bogatego w tę witaminę koncentratu z owoców dzikiej róży. Produkty zawierające naturalną witaminę noszą nazwę produktów witaminowych.
Zawartość witaminy w produktach zależy więc od:
wartości witaminowej użytego surowca,
jakości procesu technologicznego i magazynowania,
3) ilości witamin dodanych w procesie witaminizowania produktu.
Nowoczesny proces wytwarzania produktów zaleca takie przeprowa-
dzanie zabiegów, by straty witamin były jak najmniejsze.
Witaminy występujące w produktach wykazują znacznie lepsze działanie biologiczne niż witaminy syntetyczne, gdyż występują w zespołach z substancjami, które je aktywizują. Zaopatrywanie zatem organizmu w witaminy przez spożywanie produktów zawierających je w postaci naturalnej jest bardziej racjonalne niż spożywanie ich w postaci syntetycznej.