Zamrażanie kontaktowe
Polega na bezpośrednim kontakcie produktu z parownikami. Produkt, zwykle opakowany, ustawia się na tacach między płytami zamrażalni, które następnie są hydraulicznie dociskane do siebie, poprawiając kontakt między płytami a produktem. Płyty mogą być różnej konstrukcji, np. z rur lub przewodów czworokątnych otoczonych blachą. W rurach paruje czynnik chłodniczy i oziębia ścianki półek, te z kolei zabierają ciepło z surowca i przekazują parującemu amoniakowi.
Współczynnik przenikania jest tu lepszy, przez co czas zamrażania jest krótszy, mimo umiarkowanych temperatur parowania czynnika chłodniczego ( — 25°C do — 35°C). Nie stosuje się tu żadnych wentylatorów. Zamrażalnie tego typu mają dużą wydajność przy stosunkowo małych wymiarach. Mają one postać szaf do mrożenia. Pojemność ich jest ograniczona, ważna więc jest zwartość ułożenia. Schemat i zasada działania pokazane są na rysunku 33.
Bardziej nowoczesnym rozwiązaniem tego typu mrożenia się zamrażalnie walcowe do mrożenia cieczy, np. soku. Walec jest parownikiem, w którym odbywa się parowanie czynnika chłodniczego. Sok przeznaczony do mrożenia znajduje się w zbiorniku, a część walca zanurzona jest w tym soku. Na obracającym się walcu nakłada się cienka warstwa zamrażanego soku, zeskrobywana specjalnym nożem, która w postaci jakby śniegu spada po pochylni do zbiornika na mrożonkę.