Zamrażanie przez wytworzenie próżni
Przy zamrażaniu przez wytworzenie próżni nie używa się czynnika chłodniczego do wytworzenia niskiej temperatury. Uzyskuje się ją przez wytworzenie próżni w komorze zamrażalniczej w połączeniu z odparowaniem wody z mrożonego surowca. Mrożenie odbywa się w specjalnej komorze, w której panuje bardzo niskie ciśnienie około 2 mm słupa Hg. Wskutek tego temperatura wrzenia wody jest niska. Z surowca wprowadzonego do tej komory odparowuje część wody kosztem pobranego z niego ciepła. Temperatura surowca obniża się, aż do całkowitego zamrożenia. Odparowana woda przechodzi >do skraplacza, a uzyskana mrożonka jest częściowo podsuszona. Metoda ta może być używana do wytwarzania półprzetworów mrożonych.
Gdyby do zamrożonego produktu było doprowadzone ciepło, potrzebne do dalszego parowania, i parowanie to odbywałoby się nadal przy niskim ciśnieniu, na skutek sublimacji lodu następowałoby dalsze wysuszenie produktu.
Taki sposób suszenia zamrożonego surowca dał początek nowemu kierunkowi suszenia, tzw. liofilizacji (patrz metody suszenia).