ZASADY OPAKOWANIA I SKŁADOWANIA
Masło może być pakowane w ilościach dużych lub dozowane w ilościach małych do sprzedaży detalicznej. Duże ilościma-s ł a pakuje się w beczki lub skrzynie drewniane wykonane z drewna bukowego i wyłożone papierem pergaminowym. Opakowania te powinny być czyste, umyte wrzątkiem lub wodą z solą. Masło powinno być dobrze tłoczone (ubite), aby szczeliny powietrzne nie spowodowały zaczątków psucia się produktu. Na opakowaniu podana jest nazwa zakładu produkcyjnego, waga brutto, tara, waga netto oraz gatunek masła.
Małe ilości masła, pakowane w papier pergaminowy, dozuje się w kostkach lU i l/i kg, przy czym, obok napisu, gatunek masła jest określany kolorem nadruku, np. czerwony nadruk — masło ekstra wyborowe, niebieski nadruk — masło wyborowe. Nadruk określa nazwę gatunku, surowiec, nazwę zakładu produkującego, wagę, cenę, normę oraz wskazówkę dotyczącą warunków przechowywania. Masło paczkowane przewożone jest w pojemnikach zbiorczych lub w skrzynkach drewnianych. Masło należy przewozić w wagonach lub samochodach chłodniach w temperaturze 4-^6°C.
Przechowywać należy masło w suchych, chłodnych, czystych i zaciemnionych pomieszczeniach, przy czym pamiętać należy, że masło chłonie zapachy innych artykułów, a wystawione na działanie słońca (wystawy sklepowe) szybko jełtSzeje.
Masło formowane przechowywane w czystych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze do + 10°C powinno być spożyte w ciągu 3 dni od daty uformowania. Masło eksportowe powinno być dostarczone do sklepów nie później niż 48 godzin od chwili wyprodukowania, a po 5 dniach powinno być przeklasyfikowane do klasy niższej przez przestemplowanie nazwy i ceny. Masło stołowe solone lub nie solone dostarczane jest do sprzedaży w blokach 2-r-5 kg i sprzedawane „na wagę".
Jeśli stwierdzono w przechowywanym maśle obecność pleśni, należy masło stopić ogrzewając je do ponad 100°C (odprowadzić zeń wodę). Masło stopione po ostygnięciu i zestaleniu może być przechowywane w zamkniętych naczyniach przez dość długi okres, ale można je stosować tylko do celów kuchennych.