MAGAZYNOWANIE ZBÓŻ I PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH
Magazynowanie ziarna ma na celu jego przechowywanie przez dłuższy okres w stanie nie zmienionym. Ziarno zbóż wymaga starannej pielęgnacji, mającej na celu zabezpieczenie przed zagrzaniem i szkodnikami.
Zależnie od konstrukcji rozróżniamy magazyny podłogowe, gdzie ziarno sypane jest bezpośrednio na podłogę drewnianą, kilkukondygnacjowe — przegrodowe, pozwalające na przechowywanie różnych gatunków ziarna, s p a d o we, w których ziarno może przesuwać się z wyższych pięter na niższe, elewatory, mające liczne komory, suszarnie, podnośniki itp. Zboże w czasie przechowywania musi być przesypywane i wietrzone dla zabezpieczenia przed zagrzaniem prowadzącym do stęch-nięcia. Przechowywanie mąki i kasz w workach wymaga również staranności, suchych, przewiewnych pomieszczeń o określonej wilgotności i temperaturze.
Zarówno ziarno, jak i jego przetwory narażone są na niszczenie przez liczne szkodniki. Glrożnymi szkodnikami zbóż są: wołek zbożowy, mól ziarniak, rozkruszek. Wołek zbożowy jest chrząszczem czarnobrunatnym rozmnażającym się w bielmie ziarna. Jego gąsienica wyżera miąższ ziarna. Mól ziarniak jest najniebezpieczniejszym szkodnikiem, gdyż nie tylko omotuje ziarno przędzą pajęczyny, ale także zanieczyszcza je odchodami. W podobny sposób niszczy zboże, a ponadto mąkę i kaszę, maleńki pajączek tzw. rozkruszek mączny. W kale rozkruszka rozmnażają się liczne bakterie zatruwające cały produkt, który nabiera nieprzyjemnego smaku i zapachu oraz traci swoje zalety wypiekowe.
Poważnym także zagrożeniem dla magazynów zbożowych 1 mącznych są gryzonie, szczególnie myszy i szczury. Są one żarłoczne, o dużych zdolnościach rozrodczych. Zjadają nie tylko przechowywane produkty, ale także niszczą je gryząc i zanieczyszczając odchodami.
Wspomnieć również należy, że ziarno może być zanieczyszczone pasożytami roślinnymi oraz nasionami różnych chwastów szkodliwych dla zdrowia, np. grzybek pasożytniczy, śnieć i kąkol.
Walka ze szkodnikami jest trudna, a stosowanie chemicznych środków trujących stanowi ostateczność z uwagi na możliwość zatrucia przechowywanych produktów. Z tych też względów zalecana jest szczególna troska o utrzymanie czystości, częste wietrzenie, zakładanie siatek okiennych, szybkie likwidowanie wszelkich dziur i szczelin, częste odkurzanie ścian oraz przestrzeganie właściwej wilgotności i temperatury.
Szczególnie ważne jest dokładne badanie produktów dostarczanych do magazynów, aby przyjmując produkt łącznie ze szkodnikiem nie dopuścić do zanieczyszczenia całego magazynu. Dzięki kontroli wstępnej każdego produktu uniknąć można wielu strat oraz uchronić od zepsucia lub zanieczyszczenia produkty przechowywane.