NACZYNIA ALUMINIOWE
Naczynia aluminiowe są dziś powszechnie używane zarówno w mieście, jak i na wsi, w gospodarstwie domowym, w zakładach gastronomicznych, w zakładach przemysłu spożywczego, w turystyce. Asortyment naczyń aluminiowych jest bardzo szeroki. W obrocie handlowym znajdują się kotły, imbryki, patelnie, menażki, garnki proste i wypukłe, płytkie i głębokie, rondle, szybkowary, łyżki czerpakowe, cedzaki, szumówki i inne (rys. 71).
Naczynia aluminiowe produkuje się z blachy aluminiowej o grubości od 0,5 do 5 mm, zwykłej lub utwardzonej. Uchwyty umocowuje się nitami. Dziś najczęściej uchwyty wykonane są z blachy stalowej lub bakelitu. Tego rodzaju uchwyty nie nagrzewają się tak szybko jak aluminium, dzięki temu naczynia są wygodniejsze w użyciu.
W ostatniej fazie produkcji naczynia aluminiowe poddawane są trawieniu ługiem sodowym r polerowaniu. Ługowanie nadaje naczyniom jednolity srebrzysty kolor, polerowanie daje połysk i odporność na zmianę barwy i matowienie. W użyciu są naczynia polerowane i matowane.
Zaletą naczyń aluminiowych jest ich lekkość, bardzo dobre przewodnictwo ciepła, estetyczny wygląd, łatwość zmywania, trwałość, odporność na korozję. Wadą naczyń aluminiowych jest miękkość oraz powolne uleganie działaniu kwasów organicznych, co nie pozwala na dłuższe przechowywanie niektórych potraw w naczyniach aluminiowych.
W odbiorze jakościowym naczyń aluminiowych zwracamy szczególną uwagę na:
sposób zamocowania uchwytów,
prawidłowość kształtu i rozmiarów (rys. 72),
gładkość powierzchni i jednolitość barwy
grubość blachy, a Rys. 71. Naczynia aluminiowe zwłaszcza na jednakową grubość dna i ścianek (zapobiega to odkształcaniu się dna w czasie ogrzewania),
— prawidłowość opakowania (PN-64/M-77001).
Na rynku mamy dwa gatunki naczyń aluminiowych. W gatunku I niedopuszczalne są krzywizny, zadrapania, plamy i porowatość. Wszystkie naczynia aluminiowe posiadają wytłoczony znak producenta, procentową zawartość czystego aluminium oraz średnicę dna.
Naczynia aluminiowe pakujemy w papier, wolinę i skrzynie. W magazynach można niektóre naczynia aluminiowe układać w stosy, pamiętając jednak o tym, że mogą one ulec zadrapaniu, a nawet zgnieceniu. Pomieszczenia magazynowe muszą być suche, wilgoć bowiem jest przyczyną matowienia naczyń i powstawania plam.