ROLA MLEKA W ŻYWIENIU
Mleko ma ogromne znaczenie w żywieniu człowieka. Wystarcza jako jedyny pokarm noworodka i młodych zwierząt, zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki konieczne do utrzymania życia, a także do wzrostu i rozwoju organizmu. O wartości mleka, jako produktu budującego tkanki, decyduje znajdujące się w nim pełnowartościowe białko. Białko to jest niezbędne do budowy, tkanek ustroju dziecka, a także do odbudowy tkanek w ustroju dorosłego człowieka.
W mleku znajdują się także związki mineralne, a z nik szczególnie ważne dla organizmu: wapń i fosfor. Te związki mineralne wchodzą w skład kości i zębów, stąd zrozumiałe jest znaczenie mleka w żywieniu niemowląt i dzieci, których układ kostny i uzębienie nieustannie rosną i kształtują się. Dzięki zawartości związków mineralnych mleko posiada właściwości odkwaszające organizm. Jest tc cecha wyjątkowa wśród białkowych produktów spożywczych. Alkalizujące działanie mleka ma duże znaczenie, ponieważ utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju stanowi warunek konieczny do prawidłowego funkcjonowania procesów przemiany materii.
Mleko, jako produkt o dużej wartości odżywczej, powinno występować w codziennych jadłospisach nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Wielkość dziennej porcji mleka zależy od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Dzieci, kobiety ciężarne i karmiące powinny spożywać ok. 1 1 mleka dziennie, dzieci starsze i młodzież — 3/4 1, dorośli — Vi 1 dziennie. Część racji dziennej można zastępować serami lub twarogami.