A A A

ASORTYMENT PORCELANY STOŁOWEJ

Asortyment porcelany stołowej obejmuje talerze płytkie, głę­bokie, i deserowe, wazy, półmiski, salaterki, sosjerki, solniczki, musztardniczki, garnuszki, filiżanki, spodki, dzbanki, imbryki, cu­kiernice.itp. Wyroby porcelanowe sprzedajemy luzem łub w kompletach. Komplety mogą stanowić zestawy naczyń stołowych dla jednej osoby, tzw. komplety jednoosobowe, oraz komplety dla sześciu osób; komplety dla większej ilości osób produkowane są wyłącznie na indywidualne zamówienie odbiorcy. Ze względu na przeznaczenie wyrobów porcelanowych wyróż­niamy komplety śniadaniowe dla dzieci, komplety zwane garni­turami do białej i czarnej kawy, komplety do ciast, owoców i kom­potów, komplety do ryb oraz komplety zwane zastawą stołową lub serwisami. Serwis składa się z największej liczby pojedyn­czych wyrobów. Dokonując odbioru jakościowego porcelany spraw­dzamy: — prawidłowość opakowania, oznakowanie i klasyfikację wyrobu; każdy wyrób powinien posiadać trwały znak producenta, oznaczony gatunek i klasę lub numer wzoru, całość czerepu przez obstukiwanie; czerep cały ma dźwięk metaliczny, niedopuszczalne są szczerby, rysy, pęknięcia, prawidłowość ukształtowania dna, ścianek i krawędzi, niedo­puszczalne są skrzywienia, wybrzuszenia dna, nierówności brze­gów, — przeświecalność i grubość ścianek, dostateczną biel porcelany, niedopuszczalne są plamy, smu­gi, odcienie, prawidłowość umieszczenia i umocowania nóżek i uchwy­tów, równość i dokładność szkliwienia, niedopuszczalne są zacieki, szorstkość, matowość, spękania, staranność i rodzaj wykonanej dekoracji, niedopuszczalne są zabrudzenia farbą, spływ barwidła z konturu dekoracji, prześwity dekoracji, brak symetrii. Porcelanę pakuje się w skrzynie wyłożone woliną, a każdy wy­rób porcelanowy owija w bibułkę. Na skrzyni umieszczamy znak ostrzegawczy i napis „Ostrożnie szkło".