BADANIA I KLASYFIKACJA JAKOŚCIOWA JAJ
Badanie jaj ma na celu ustalenie ich świeżości. Cechę tę stwierdzamy organoleptycznie biorąc pod uwagę wygląd zewnętrzny skorupy, wygląd jaja w świetle lampy zwykłej i lampy kwarcowej oraz zachowanie się jaj w próbie pływania. Świeże jajo powinno mieć powierzchnię gładką bez żadnych plam. Jakość jaja obniża brud na skorupce, pęknięcia oraz ślady usuwania brudu lub stempla. Świeże jajo przy potrząsaniu nie powinno dawać odgłosów. Zwiększenie się komory powietrznej wskazuje na wysy-' chanie jaja, a więc na zmniejszenie jego świeżości.
Świeżość jaja można poznać zanurzając je do szklanki napeł-
nionej wodą. Świeże jajo, którego komora powietrzna jest mała, tonie powoli w wodzie i układa się na dnie szklanki. Jajo stare, ponad trzymiesięczne, przyjmuje pozycję pionową, a część wystająca z wody równa się jego komorze powietrznej (rys. 52 i 53).
sienie zatem jaja świeżego jest cechą umowną stwierdzającą, ze chodzi tu nie tylko o jajo nie poddawne żadnym zabiegom konserwującym, ale również o jajo niewiele różniące się od bezpośrednio zniesionego przez kurę.
Jaja świeże dzielimy na cztery klasy jakości, oznaczone kolejnymi cyframi rzymskimi, I, II, III, IV oraz na cztery klasy wagowe — duże D, średnie S, małe M, drobne D. Jaja duże powinny mieć ciężar ponad 60 g, jaja średnie 50-^60 g, jaja małe 45-^50 g, jaja drobne 40-M5 g(tab. 36).
Świeże jaja prześwietlone lampą elektryczną umieszczoną w tzw. owoskopie 1 wykazują jasność i równomierność rozłożenia. białka i żółtka, a jaja nieświeże są mętne i ciemne. Widoczność żółtka oznacza „starzenie" się jaja. Jaja zalężone i jaja zupełnie zepsute są nieprzezroczyste.
1 Owoskop jest to przyrząd do badania świeżości jaj. Może być zbudowany z pudełka, w którym znajduje się żarówka lub świeca prześwietlająca jajo.
Jajo oglądane w świetle lampy kwarcowej zależnie od swojej świeżości wykazywać będzie różne zabarwienie, a więc jajo świeże wykaże zabarwienie ciemnoczerwone lub fioletowoniebieskie, jajo nieświeże wykaże tylko słabe zabarwienie niebieskie lub fioletowe. Badanie jaja tzw. próbą pływania polega na zanurzeniu jaja w roztworze wodnym soli; w miarę starzenia się jajo staje się coraz lżejsze w próbie pływania wypływa na powierzchnię. Okre-
Jaja świeże znakowane są pieczątką okrągłą, chłodnicze trójkątną, wapnowane owalną (tab. 37).
Liczba górna na pieczątce oznacza klasę wagową, liczba dolna — numer zakładów przygotowujących jaja do obrotu handlowego.