A A A

BEZKRĘGOWCE I MIĘCZAKI JADALNE

Raki są to bezkręgowce składające się z głowotułowia i odwło­ka. Całość pokryta jest pancerzem barwy brunatnej. Częścia­mi użytecznymi są: odwłok, szczypce i ogon, które łącznie mogą dostarczyć ok. 50 g mięsa. Mięso raków zawiera wodę, białko oraz tłuszcze w takich ilościach, jakie znajdują się w rybach chudych. Charakteryzuje się specjalnym smakiem. Raki świeże mają ogon podwinięty, sztywny i twardy. Miękkość ogona — bezwładny zwis — oznacza nieświeżość produktu. W obrocie handlowym żywe raki wytrzy­mują bez wody ok. 8 dni. Ślimaki — to mięczaki składające się z głowy, tułowia i nogi Znaczenie gospodarcze (eksportowe) posiada ślimak win­niczek, o stożkowo-spiralnej skorupie, nie zasklepionej. Waga winniczka wynosi ok. 15 g, transportowane są w łubiankach, wy­trzymują po wyjęciu z wody 3 dni w temperaturze do 20°C i przy dużym dopływie powietrza.