BEZKRĘGOWCE I MIĘCZAKI JADALNE
Raki są to bezkręgowce składające się z głowotułowia i odwłoka. Całość pokryta jest pancerzem barwy brunatnej. Częściami użytecznymi są: odwłok, szczypce i ogon, które łącznie mogą dostarczyć ok. 50 g mięsa.
Mięso raków zawiera wodę, białko oraz tłuszcze w takich ilościach, jakie znajdują się w rybach chudych. Charakteryzuje się specjalnym smakiem. Raki świeże mają ogon podwinięty, sztywny i twardy. Miękkość ogona — bezwładny zwis — oznacza nieświeżość produktu. W obrocie handlowym żywe raki wytrzymują bez wody ok. 8 dni.
Ślimaki — to mięczaki składające się z głowy, tułowia i nogi
Znaczenie gospodarcze (eksportowe) posiada ślimak winniczek, o stożkowo-spiralnej skorupie, nie zasklepionej. Waga winniczka wynosi ok. 15 g, transportowane są w łubiankach, wytrzymują po wyjęciu z wody 3 dni w temperaturze do 20°C i przy dużym dopływie powietrza.