Bhp przy produkcji konserw apertyzowanych
W związku z używaniem prądu, maszyn o częściach ruchomych, pary i opakowań szklanych wynikają możliwości wypadków, o których już była mowa. Środki ostrożności i zabezpieczenia (uziemienie urządzeń elektrycznych, założenie na części ruchome osłon, zawory bezpieczeństwa, rękawice ochronne) obowiązują również jak przy każdej produkcji. Szczególną ostrożność należy zachować przy sterylizacji.
Sterylizacja w autoklawach stojących stwarza większe niebezpieczeństwa. Specjalną ostrożność należy zachować przy korzystaniu z suwnicy, przy wprowadzaniu koszy z konserwami do autoklawu i przy ich wyjmowaniu. Przy wprowadzeniu koszy do autoklawu powinno być w nim tyle wody, by nie wylewała się przy wkładaniu. Po schłodzeniu, zamknięciu dopływu wody należy kilka sekund odczekać, by spłynęła ona do otworu przelewowego, i ostrożnie odkręcić zawór autoklawu. Nie należy stać bezpośrednio przy ściankach autoklawu.
Obsługujący sterylizator musi być zaopatrzony w buty z cholewami oraz dostatecznie długi fartuch gumowy, by przykrywał cholewy butów. Nogawki spodni muszą być wypuszczone na cholewy z uwagi na niebezpieczeństwo wlania się gorącej wody do butów.
W czasie nalewania do słoi gorącej zalewy istnieje możliwość poparzenia się. Przy zamykaniu opakowań szklanych, w celu uniknięcia skaleczenia w przypadku pęknięcia słoja, a także ze względu na jego wysoką temperaturę, po zalaniu gorącą zalewą należy obowiązkowo używać specjalnych rękawic ochronnych.