CHARAKTERYSTYKA METOD UTRWALANIA
Utrwalanie (zakonserwowanie) surowca można osiągnąć przez stosowanie odpowiednich zabiegów zabijających drobnoustroje, niszczących enzymy lub hamujących ich działanie, a także przez użycie lub wytworzenie pewnych substancji niekorzystnie działających na mikroorganizmy. Wśród metod utrwalania wyróżnia się: fizyczne, chemiczne i biologiczne.
Do fizycznych metod utrwalania zalicza się wszystkie te, w których wykorzystane są zjawiska fizyczne lub stosowane są substancje utrwalające, będące często składnikami artykułów spożywczych (cukier, sól, CO,).
Do chemicznych metod utrwalania zaliczamy dodawanie do przetwarzanych surowców odpowiednich substancji, które już w małych ilościach szkodzą mikroorganizmom i uniemożliwiają ich rozwój, a u ludzi, przy użyciu dozwolonych ilości, nie wywołują ujemnych skutków. Substancje stosowane w tej metodzie noszą nazwę środków konserwuj ących.
Do biologicznych metod utrwalania zalicza się utrwalanie za pomocą substancji wytwarzanych w procesach życiowych przez mikroorganizmy rozwijające się w konserwowanym surowcu.