DETERGENTY
Oprócz mydeł znane są związki chemiczne, które również obniżają napięcie powierzchniowe wody, są więc środkami powierzchniowo czynnymi. Środki te nazwano detergentami. Detergenty gromadzą się na powierzchni wody w ilości 500-^-1000 razy większej niż w głębi. Powoduje to, że roztwory detergentów dają znacznie więcej piany niż mydła, łatwiej usuwają brud z tkanin i naskórka, przy czym nie działają ujemnie na włókna, nie rozpuszczają ich, nie powodują filcowania, żółknięcia, nie tworzą osadów w kąpieli piorącej. Te zalety spowodowały szybki wzrost produkcji tych środków piorących i myjących. O ile światowa produkcja mydlanych środków piorących wzrosła w latach 1957^-1963
0 2,8%, to produkcja detergentów wzrosła o 72%.
Masowe używanie detergentów stwarza poważne niebezpieczeństwo dla życia biologicznego wód, a w konsekwencji
1 dla człowieka. Detergenty dostające się do ścieków nie ulegają łatwemu rozpadowi, a niektóre z nich w ogóle się nie rozkładają uniemożliwiając w ten sposób samooczyszczanie się wód, co grozi wyniszczeniem flory i fauny oraz ogranicza rezerwuary wody
pitnej. Silne pienienie się detergentów i trwałość piany powodują
niekiedy awarie systemu kanalizacyjnego. Wszystko to spowodo-
wało, że w niektórych krajach, gdzie zużycie detergentów jest
szczególnie wysokie, wprowadzono administracyjne zakazy pro-
dukcji niektórych z nich lub ustalono górną granicę wielkości pro-
dukcji,
Alkilosiarczany o ogólnym wzorze ROS02ONa otrzymuje się przez działanie kwasem siarkowym na alkohole tłuszczowe i zobojętnianie wodorotlenkiem sodowym. Charakteryzują się one doskonałymi właściwościami piorącymi nawet w wodzie zimnej i twardej, nadają tkaninom miękkość i lśniący połysk, zaliczane są do najcenniejszych detergentów.
Alkilosulfoniany o ogólnym wzorze RS02ONa otrzymuje się przez sulfonowanie stężonym kwasem siarkowym destylatów olejów mineralnych, np. oleju wazelinowego, i zobojętnienie ich zasadą. Tego rodzaju detergenty dobrze rozpuszczają się w wodzie, najlepsze właściwości piorące wykazują jednak w wodzie miękkiej. Bielizna prana tym detergentem szarzeje, dlatego nadaje się on do prania tylko odzieży ciemnej. Ze względu na taniość produkcji używa się go także do flotacji rud.
Alkiloarylosulfoniany o ogólnym wzorze RArS02 ONa są mieszaninami sodowymi soli kwasów sulfonowych z dodatkiem fosforanów, metakrzemianów, siarczanu sodowego — pod-noszych zdolności piorące, z dodatkiem soli sodowej karboksymc-tylocelulozy znanej pod nazwą glikocelu, zapobiegającej ponownemu osadzaniu się brudu. Tego rodzaju detergenty stanowią ok. 50% wszystkich produkowanych syntetycznych środków piorących. Cechuje je duża pienistość, bielizna uzyskuje lśniący wygląd, nie szarzeje. Ważną zaletą alkiloarylosulfonianów jest stosunkowo nieduża „twardość", tzn. po dłuższym czasie ulegają rozpadowi, nie zanieczyszczając na stałe wód. Do tych detergentów należą produkowane w Polsce: Kokosal, płyn FF, Autopianol, Ixi-65 w płynie, proszku, paście i w postaci mydła, proszek Bis, Stiltest — pasta do prania i inne.
Oddzielną grupę środków do prania stanowią proszki detergentowe połączone z enzymami, zwane enzymatycznymi. Produkcja proszków enzymatycznych szybko wzrasta i w niektórych krajach
stanowi ok. 50% wszystkich środków piorących. W Polsce rozpoczęto produkcję proszków enzymatycznych na skalę przemysłową w 1969 r. we Wrocławskiej i Raciborskiej Fabryce Mydła. W użyciu jest proszek enzymatyczny E w opakowaniu kartonowym 0,6 kg.
Proszek enz ym a t y-
tyczny E (rys. 96) otrzymuje
się przez połączenie detergentu z enzymem proteolitycznym
typu bakteryjnego. Enzym ten
katalizuje hydrolizę wiązań pep-
tydowych w białkach. Ponieważ
w skład brudu, oprócz innych
składników, wchodzą także
białka, enzym ten powoduje ich
częściowy rozpad, ułatwia detergentom dotarcie do cząstek brudu i umożliwia łatwe przenikanie ich do roztworu piorącego nawet bez udziału tzw. prania mechanicznego. Temperatura roztworu piorącego nie może przekraczać 60°C. W temperaturze ponad 60°C enzym ten przestaje działać.
Proszki enzymatyczne powodują podrażnienie dróg oddechowych, o czym należy pamiętać przy sporządzaniu roztworu piorącego. Proszek E należy przechowywać w suchym miejscu (ZN-68/MPCh/SP-54).
Odbiór jakościowy środków piorących polega na sprawdzeniu:
— pienistości,
— jednolitości barwy powierzchni i przekroju mydła (rdzawe plamy świadczą o jełczeniu, a białe plamy o wyługowaniu się sody żrącej na skutek wilgoci),
— zapachu mydła,
warstwowości, spękań, kruchości, lepkości (lepkość świadczy o zbyt dużej ilości kalafonii),
opakowania i oznakowania (PN-66/C-04810, PN-55/C-04204, ZN-65/MPCh/SP-208/1965, ZN-65/MPCh/SP-221/1966, ZN-72/ /MPCh/SP-73).
O pienistości mydła decydują kwasy tłuszczowe. Ze sposobem badania mydła na zawartość kwasów tłuszczowych zapoznaliście się na s. 58.
Środki piorące należy przechowywać w pomieszczeniach su-cych o temperaturze niskiej, ok. 5-f-8°C. W temperaturach ujemnych środki piorące tracą pierwotną wartość użytkową.