DRÓB I DZICZYZNA
Drobiem nazywamy ptactwo domowe specjalnie hodowane, jak kury, kurczęta, gęsi, kaczki, indyki, perliczki. Jest ono specjalnie tuczone i dostarcza mięsa o dużej wartości odżywczej, lekko strawnego, delikatnego i smacznego. W Polsce hodowane są kury kar-mazyny, saseksy, leghorny, zielononóżki, przy czym do tuczu nadają się szczególnie karmazyny i saseksy.
Drób przeznaczony do tuczenia jest tzw. drobiem towarowym, a tucz ma na celu polepszenie wartości odżywczych, zwiększenie masy towarowej oraz podniesienie opłacalności produkcji drobiarskiej. Bardziej opłacalny jest tucz przemysłowy prowadzony przez zakłady drobiarskie. Tucz taki przez intensywne karmienie odpowiednią paszą i ograniczenie ruchu daje duży przyrost tkanki mięsnej i tkanki tłuszczowej. Tucz może trwać od 14 do 24 dni, a nawet dłużej. Z uwagi na stosunkowo szybki przyrost wagowy drobiu hodowla jest wyjątkowo opłacalna zarówno dla producentów, jak i w skali gospodarki narodowej.
mieniu dzieci. Z mięsa drobiu jest również wytwarzany duży asortyment konserw i wyrobów garmażeryjnych oraz wędliny. Najbardziej przydatne do użytku kulinarnego są młode kury, kaczki, gęsi i indyki (tab. 40).