JAJA I PRZETWORY JAJOWE
SKŁAD CHEMICZNY. BUDOWA I WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJ
Pod określeniem jajo rozumiemy w obrocie spożywczym wyłącznie jajo kurze. Ciężar jaja może się wahać w granicach od 45 do 70 g. Skład c h e m i c z n y jaj zależy od rasy kur, sposobu żywienia i okresu nieśności. Przeciętnie jajo kurze zawiera 74% wody, 13% białka, 12% tłuszczu, 0,5% cukrów, 0,5% soli mineralnych oraz witaminy A, Bi, B2, D, E, PP i w minimalnej ilości witaminę C.
Jajo składa się z 3 zasadniczych części: skorupki, białka i żółtka (rys. 51). Skorupka zbudowana jest głównie z węglanu wapnia. Barwa skorupki może być różna: biała, cielista, sza-robiała, brązowa, zależnie od rasy kur oraz sposobu ich żywienia.
Wartość odżywcza żółtka, a więc i całych jaj jest bardzo duża. Ze względu na zawartość lekko strawnego tłuszczu oraz pełnowartościowego białka i witamin jaja są doskonałym środkiem odżyw-s/.ym, zwłaszcza przy żywieniu ludzi chorych i dzieci.