KONCENTRATY
CHARAKTERYSTYKA KONCENTRATÓW
Koncentraty spożywcze są to półprodukty lub produkty gotowe różnych środków spożywczych, sporządzone przez odwodnienie albo zagęszczenie surowców spożywczych. W porównaniu ze świeżymi środkami spożywczymi zawierają mniej wody oraz wymagają krótszego czasu na przygotowanie posiłku, niektóre zaś w ogóle nie wymagają gotowania.
Koncentraty spożywcze w porównaniu do świeżych środków spożywczych są trwalsze z uwagi na małą zawartość wody i dzięki temu mogą być przechowywane nawet przez rok. Nowoczesne metody produkcji pozwalają na wzbogacenie koncentratów w witaminy oraz substancje mineralne, wskutek czego pod względem wartości odżywczej koncentraty prawie nie odbiegają od produktów sporządzonych ze świeżych surowców.
Koncentraty mogą mieć konsystencję suchą, sproszkowaną lub pastowatą, mogą też być mieszane z produktów o różnej strukturze, sprasowane w kostki zwiększające ich trwałość i ułatwiające opakowanie. Najnowsze metody produkcji polegające na suszeniu próżniowym ze stanu zamrożenia, czyli tzw. liofilizacja, nie uszkadzają koncentrowanego składu chemicznego, dzięki czemu produkt nie traci cennych wartości odżywczych i smakowych.
Mimo że niektóre potrawy otrzymane z koncentratów mają inny nieco smak i zapach aniżeli potrawy przyrządzane z surowców świeżych, to jednak łatwość i szybkość przyrządzania, a przy tym znaczne wartości odżywcze, powodują że koncentraty zyskują sobie coraz więcej zwolenników.