KRYTERIA OCENY JAKOŚCI KONCENTRATÓW
Ocena jakościowa koncentratów polega na oznaczeniu barwy, rozpuszczalności, zapachu, smaku oraz zależnie od rodzaju zawartości soli i ewentualnie tłuszczu. Ocenę taka. przeprowadzamy przez przyrządzanie produktu jadalnego ściśle według podanego na opakowaniu przepisu. Poszczególne cechy punktuje się w s k a-li oceny punktowej (tab. 53). Produkt uzyskujący 16-^-20 punktów zaliczany jest do klasy I, 10-M5 do klasy II i 6-f-9 punktów do klasy III. Nieuzyskanie przez produkt 6 punktów oznacza jego dyskwalifikację, a zatem nieprzydatność spożywczą.
Przy opakowaniach zbiorczych ocenie organoleptycznej należy poddać ok. 10% opakowań jednostkowych, przy czym ocenia się również etykietę, napisy, czystość i dokładność opakowania. Koncentraty sprasowane muszą być zbadane na trwałość sprasowania, w koncentratach sypkich należy określić stopień zgranulowania.
Koncentraty spożywcze nie mogą zawierać żadnych zanieczyszczeń mechanicznych ani śladów szkodników zwierzęcych. Koncentraty dla dzieci tzw. Bobo-Vita, stanowiące mieszaninę przetworów z mięsa i warzyw, a przeznaczone dla niemowląt i dzieci, powinny być produkowane w maksymalnie sterylnych warunkach
oraz z wysokiej jakości surowców. Koncentraty te wytwarzane są bez dodatku jakichkolwiek środków chemicznych, według receptur uzgodnionych z Instytutem Matki i Dziecka, i sterylizowane w specjalnych autoklawach w temperaturze 118°C. Puszka i nożyk do otwarcia powinny być dokładnie wyparzone, a zawartość należy nabierać tylko wyparzoną łyżeczką. Produkt nie zużyty należy z puszki przełożyć do naczynia porcelanowego.
Puszki zawierające*koncentraty dla dzieci (napis umieszczony na puszce) j^ie mogą być zardzewiałe, a blacha nie powinna wykazywać śladów wgnieceń, obtarcia czy zatłuszczenia smarem.