MLEKO SPROSZKOWANE
Mleko sproszkowane jest stałym produktem mlecznym w po-
staci proszku, zawierającym oprócz niewielkiej ilości wody tylko
stałe składniki mleka l. Mleko w proszku klasyfikowane
jest następująco:
1 Mleko w proszku zawiera w procentach: wody — 4, tłuszczu — 25, białka — 26,5, cukru minimum — 38,5, soli minimum — 6 oraz witaminy A, B, C.
mleko w proszku rozpylowe o zawartości 25%,
mleko w proszku walcowe pełne o zawartości tłuszczu 25%,
mleko w proszku odtłuszczone nie normowane zawartością tłuszczu.
Mleko sproszkowane produkuje się głównie metodą rozpylania. Metoda walcowa powoduje zbytnie ścinanie białka oraz trudniejszą rozpuszczalność produktu i obecnie rzadko jest stosowana. Mleko w proszku rozpyłowe wytwarzane jest w dwóch klasach jakości (PN-59/A-86024).
Klasa I powinna mieć postać sypkiego proszku, barwę jednolitą z lekkim odcieniem kremowym, smak i zapach swoisty dla produktów mlecznych, całkowity brak zanieczyszczeń mechanicznych, zawartość do 4% wody, 25% tłuszczu przy 7,5° kwasowości, przy czyrp rozpuszczalność w wodzie powinna stanowić 95%. Klasa II dopuszcza lekkie zbrylenie, nieco silniejszy zapach oraz do 8° kwasowości. W klasie II może być nieco gorsza rozpuszczalność — do 93%.
Mleko w proszku przez połączenie z odpowiednią ilością wody zachowuje wraściwości mleka świeżego. Powinno być przechowywane w suchych pomieszczeniach.