NACZYNIA OCYNKOWANE
Z blachy ocynkowanej produkuje się naczynia mające zastosowanie w gospodarstwie domowym. Są to przede wszystkim wiadra, kotły do bielizny, wanny głębokie i płytkie, okrągłe i owalne, skrzynki do węgla (rys. 70). Naczynia te wykonuje się z blachy stalowej. Dla polepszenia wytrzymałości naczyń na zgniecenie blachę poddajemy żebrowaniu. Żebrowanie polega na wygięciu blachy wzdłuż linii prostej, tak że powstająca wypukłość tworzy obręcz zapobiegającą łatwemu zgnieceniu naczynia.
Blachę łączy się przez zgrzewanie lub f a 1 s o-w a n i e. Falsowaniem nazywamy zgięcie dwu boków blachy i zaciśnięcie. Obrzeże naczynia jest zawijane. Uchwyty przymocowane są przez spawanie lub nitowanie.
Cynkowanie naczyń polega na zanurzeniu ogrzewanego naczynia w roztopionym cynku. Cynk osiada na powierzchni i zastyga tworząc charakterystyczną lśniącą i wzorzystą powłokę. Wadą tego sposobu cynkowania jest nierówność powłoki cynkowej, zacieki i łysiny, zwłaszcza na złączach. Lepszą metodą jest galwaniza-c j a, czyli elektrolityczne metody pokrywania metali. W wyniku galwanizacji naczynie pokrywa się jednakową warstwą cynku w każdym miejscu.
Ze względu na trujące właściwości cynku naczynia ocynkowane nie mogą być używane do przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych.
Odbiór jakościowy naczyń ocynkowanych polega na sprawdzeniu:
szczelności i trwałości połączenia blachy,
staranności zawinięcia obrzeża,
właściwego umocowania uchwytów,
prawidłowego kształtu naczynia i wymiarów,
powłoki cynkowej, która powinna być jasna, bez łysin i pęknięć, bez porowatości,
trwałości powłoki (sprawdzamy przez opukiwanie młotkiem — PN-63/M-77601).
Szczelność naczynia sprawdza się przez napełnienie go wodą na 15 mi-mut. Woda nie może przeciekać ani w postaci kropel, ani w postaci tzw. .pocenia się.
Trwałość umocowania uchwytów sprawdza się przez obciążenie każdego uchwytu ciężarem równym podwójnemu ciężarowi wody mieszczącej się •w naczyniu. Jeżeli pojemność naczynia wynosi 2 1, to uchwyt należy obcią-.żyć ciężarem równym 4 kg.
Grubojć powłoki oznacza się metodą kroplową, używając roztworu składającego się z 200 cm3 wody, 40 g jodku potasowego i 20 g jodu. Kroplę nanosi się co minutę. Jedna kropla w czasie minuty w temperaturze 15°C rozpuszcza 1,01 mikrometra powłoki, a w temperaturze 20°C — 1,24 mikrometra.
Wyroby ocynkowane występują w dwu gatunkach. W gatunku I dopuszczalne są niewielkie porowatości warstwy cynku oraz mało dostrzegalne deformacje.
Naczynia transportujemy luzem, w magazynach układamy w stosy.